Naturfotografens scoop

Naturfotografen, Joel Andersen, fra Kregme, har denne gang præsenteret et regulært scoop – for det er lige det, det er!

Oliebillen
Der er dem, der mener, at det først er rigtigt forår, når de store og klodsede oliebiller viser sig. Men nu er vi på vej ind i eftersommeren, og ikke desto mindre har Joel Andersen fået held til at vise i billeder en cyklus for denne meget specielle bille. Han skriver i sin mail til mig:

Her er nogle billeder af en oliebille og dens larver. Den lægger tusindvis af æg i små jordhuller i nærheden af blomster. Larverne klatrer op i blomsterne for at hægte sig på enligt levende bier. Jeg var heldig på en tur i vores skov, at få forløbet serveret på et sølvfad.

Jeg må indrømme, at det er nogle helt fantastiske billeder den gode naturfotograf fik i kassen den dag i skoven – og så gør du dig selv en stor tjeneste ved at klikke på billederne, for så får du det fulde udbytte af billederne.

Værd at vide?
Oliebillen har en meget speciel egenskab, da kan udskille en ildelugtende og lokalirriterende væske som efter sigende kan give en smertefuld erektion hos mænd i timevis, – hvis den indtages! Det er sgu da en oplysning, der vil noget!

I den forbindelse har sikkert flere af læserne hørt om den spanske flue (der slet ikke er en flue men en bille) – og ja, oliebillen er i familie med den spanske flue! Men inden du får ideer i den retning, så er oliebillen og den spanske flue ret så giftige, hvor der er sket dødsfald i forbindelse med indtagelse – altså spist dem.

Hunnen er den største
Der er en væsentlig grund til, at oliebillens hun er den største, da hun skal lægge op til 1000 æg af gangen, og da hun ligger æg i flere omgange, så bliver det til flere tusinde på den konto. Men det har selvfølgelig en mening med de mange æg, da det kun er meget få biller der overlever efterfølgende.

Efter laverne er klatret op på blomsten, sidder de og venter på en bi. Formålet er så, at den kan få “et lift” til biens larvekammer, for her lever den nemlig som snylter, og fortærer både bi ægget, honningen og pollen.

Hunnen bliver op til 4-5 cm lange med en stor bagkrop (se det første billede), og som skrevet er hannen en hel del mindre.

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *