Det kunne have gået helt galt

I mandags havde jeg endnu en kustodevagt på Bornholms Tekniske Samling. Vi havde ikke så mange gæster, som weekenden kunne blære sig med, så jeg luntede lige ned til den afdeling, jeg selv havde været med til at bygge op – den grafiske afdeling.

Jeg tilsluttede strømmen til vor Heidelberg cylinder trykmaskine – og stor blev min forbavselse, da maskinen begyndte at køre – på fuld kraft.

Hurtigt fik jeg bragt maskinen til standsning, hvor jeg så opdagede, at maskinen stod på “trykning”! Da jeg gik maskinen efter, var udlægningsbordet kørt helt ned, samt var sikkerhedsspæringen taget fra ved udlægningen – her kunne det være gået helt galt. Mange andre indstillinger var der også pillet ved, samt hastigheden var sat op på fuld kraft. Jeg kunne konstatere, at vedkommende ikke selv kunne standse maskinen, men havde taget hovedafbryderen – altså en person, der ikke er faglært.

Det løb mig koldt ned af ryggen, for hvad kunne der ikke være sket med den amatør og andre gæster, hvis det havde stukket deres hænder ind i noget, de ikke vidste noget om. I min tid som grafisk medarbejder, har jeg været med til, at befri faglærte, der sad fast i maskinen, pga. sikkerheden var sat ud af drift. Det er ikke noget kønt syn!

Nu er kablet til hovedafbryderen, til omtalte maskine, sat ud af drift (den sidder helt op under loftet, og er altid slukket, men gæsten havde fundet den – og tændt for den), samt, nu er der sat et skilt på maskinen, at den ikke må berøres.

Trykmaskinen må naturligvis kun betjenes af faglærte kustoder på Bornholms Tekniske Samling – det er IKKE legetøj!

Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *