April 2021 i billeder

I dette indlæg anvender jeg Joel Andersens egen emneoverskrift fra sin mail til mig om månedens billeder, “April 2021 i billeder”, for den passer helt perfekt til den smukke samling, han har sendt mig. Og jeg starter med et insekt, der elsker sommervarmen, den grønne sandspringer.

Den grønne sandspringer
Den grønne sandspringer har jeg før omtalt via naturfotografens billeder, men hver gang bliver jeg lige betaget af hans billeder i den danske natur. Den omtalte bille er en yderst kendt billeart i Danmark, og især på lune lokaliteter – som vi kan se den her – i det lune sand i billedet.

Også i skoven kan man træffe den på lune steder – så som i skovens lysninger, hvor der er læ for vinden, så solen får lov til at få magten på stedet – men helst i en temperatur på over de 20 grader – dog vil den helst ikke over de 35 grader, så der er grænser for solbadningen!

Den grønne sandspringer er en slank og yderst skinnende bille, som har gullige dækvinger. Benene kan kendes på kobberfarven, samt er benene ret lange. Billen lever af andre insekter, men også af smådyr, som den fanger på jorden og i luften.

Skælroden
Så har vi en noget mærkelig plante – men ikke mere mærkelig end, at vi også har den her på adressen, dog ikke med min gode vilje, da det er en snylteplante – men billederne er flotte.

Den er i slægt med flere arter, der er udbredt i Asien og Europa. Og som jeg oplever den, kommer blomsten direkte op fra jorden hvert forår. Skælroden, som er en bladgrøntløs snylteplante er fundet ved Kattinge lidt uden for Roskilde. Som man kan se på billederne, er blomsterne samlet i klaser. Blomsterne er 4-tallige og uregelmæssige tolappede

Et eller andet sted betragter jeg denne plante, som en der ikke hører til på vores planet – men det gør den altså!

Selv om jeg har gjort mit til, at udrydde planten her fra matriklen, så er jeg ret sikker på, at den igen er at finde i haven i år.

Men billederne er ualmindelige flotte, og jeg er sikker på, at det ikke er ret mange, der har stiftet bekendskab med skrælroden, så klik endelig på billederne, så du får det fulde udbytte ud af naturfotografens arbejde.

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *