Så landede den på Bornholm

Det har været mere end svært, at få fat i en Heidelberg Cylinder bogtrykmaskine, da hollandske og tyske opkøbere har sat sig i selen (sådan opfatter jeg og andre det), at købe nedlagte bogtrykkerier i Danmark.

De sidste bogtrykkeri på Bornholm lå i Nexø, og vi kom lige nøjagtig for sent til at købe deres Heidelberg Cylinder, idet en hollandsk opkøber havde købt alle maskiner. Så vi stod ligesom Moses ved Det Røde Hav – og kunne ikke andet end at se på.

Så faldt jeg over en Heidelberg Cylinder, format 38 x 52 cm – stor nok til, at vi kan vise vore gæster, hvordan vi arbejdede i gamle dage i bogtrykfaget – og måske kunne vi også trykke opgaver for kunstnere i bogtryk – for bogtryk findes i dag kun på dette niveau, hvilket vil sige – på et museum!

Trykmaskinen har stået på Blanketgården i Auning på Djursland.

Den er naturligvis en gammel en af slagsen, og skal derfor igennem en kærlig hånd, men den er også af tysk fabrikat, så den er stadig stærk – og så vejer den 3½ ton. Det siger lidt om, hvad den er bygget af.

Jeg glæder mig som et lille barn, til den kører igen, men jeg er ret sikker på, at den står klar den 1. maj, når vi igen åbner for vore gæster på Bornholms Tekniske Samling ved Allinge.

©: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *