Hammeren Fyr

Jeg genkender altid en god fotograf på motiverne. Ved at jeg selv fotograferer, er genkendelsen ved den gode fotograf den, at han/hun kan finde motiver, som jeg selv overser. Joel Andersen, naturfotografen, som jeg hver måned modtager naturbilleder fra, befinder sig  i kategorien ekstra god fotograf.

Denne gang har Joel Andersen sendt mig motiver fra Hammeren Fyr på Hammerknuden. Jeg kender særdeles godt dette område. For det første har jeg haft både familie og venner med derop, hvor vi har gået en del i området, men også fra cykelløb – bl.a. Bornholms Cycle Clubs Bjergmesterskab. Den bakke, op mod fyret, glemmer man ikke lige med det samme.

Når jeg sætter Joel Andersen i kategorien “Ekstra god fotograf”, så er en af grundene billedet ovenover. Træet, som er gået ud, fortæller en hel del om stedet som blæsende og til tider et barsk område, hvilket et truenede uvejr, ude over havet, bekræfter. Motivet er meget andet end selve træet – som jeg ser det. Men, klik på billedet – og nyd billedets egen fortælling.

Hammeren Fyr
Egentligt lidt sjovt, at Joel Andersen har sendt mig de billeder af Hammeren Fyr, for jeg har selv gået med tanker om, at tage derop med mit kamera, så han er lige kommet mig i forkøbet.

Måske skal jeg så fortsætte min egen lille serie om de mange havne på Bornholm?

Hammeren Fyr blev opført i året 1872 og var virksomt indtil 1990. Når vi ser på placeringen, er det meget tæt på Bornholms nordligste punkt.

Nu er fyret slet ikke det første “på toppen af Bornholm”, for der var engang et kulfyr, der blev opført i 1802.

Fyret gennemgik en modenisering 35 år senere, men blev nedlagt allerede i 1872 for at blive erstattet af det nye fyr, Hammeren Fyr, der blev bygget på Hammerens højeste punkt, Stejlebjerg.

Enhver, der har været ved fyret, er slet ikke i tvivl om, at fyret er bygget af bornholmsk granit, og når man så går ind i fyret, får man virkelig opfattelsen af, at tårner et lige så solidt som granitten, for murene er ret så tykke.

Tårnet er bare 21 meter højt, og sammenlignet med fyrtårnet på Dueodde, er det under halvt så stort – men så det står på et højt punkt.

Dog blev der alligevel et problem med højden, idet skyer, ud over Østersøen, ofte medførte, at lyset ikke kunne række langt nok ud. Derfor blev der bygget et anneksfyr på Hammerodde i 1895, selv om Hammeren Fyr var aktiv helt op til 1990. Herefter overtog Farvandsvæsenet opgaven.

Joel Andersen skriver om sine motiver:

Temaet for denne måneds billeder er for området omkring Hammerknudens fyr. Det er et sted, som vi besøger hver gang vi er på øen. Jeg syntes det er meget interessant med kigget ind i fyrpasserens kontor. Der er ikke meget plads der. Udsigten fra toppen af fyret er heller ikke dårlig. Murværket er heller ikke det tyndeste i verden, kan man se.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *