Rød fluesvamp

Jeg var lige en kort tur på Teknisk Samling i går, men kun for at følge op på en sag fra i tirsdags. På vejen ud fra museet, under granerne langs vejsiden, så jeg en hel flok svampe, – den røde fluesvamp.

Man kan altid finde denne svamp under enten gran eller birk, så der var ikke noget unaturligt i min opdagelse – nærmest tværtimod. Dog havde jeg aldrig set denne svamp før i dette område, men den megen vand har virkelig givet svampene det bedste betingelser for vækst. F.eks. er vor græsplæne fuld af svampe i alle mulige arter – dog ikke den røde fluesvamp!

Vi kan kende svampen på den 5 til 15 cm dybrøde hat med hvide/grålige skæl spredt ud over hatten.

Lamellerne har et andet kendetegn, idet de er hvide og kan iagttages enkeltvis under hatten

Når vi så går længere ned til selve stokken, kan vi helt forneden se knolden omgivet af skeden. Stokken er tilligemed omgivet af hvide skæl. Øverst ser vi en hvid ring, som kan går over i det gullige skær i kanten af ringen. Stokken er i højden mellem 7 til 15 cm.

Netop den røde fluesvamp er rigtig meget anvendt i juledekorationer, dog skal man nok ikke spise den, idet den er giftig.

Selv om svampen også er anvendt som rusmiddel, vil jeg ikke anbefale at prøve det, for det kan sagtens ende med, at du kan udvikle en psykisk lidelse – så derfor, må du nøjes med synet af denne smukke svamp.

Kan man overhovedet forveksle en rød fluesvamp med en anden svamp? Det har jeg mere end svært ved at forestille mig.

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *