Familiemuseet ved Allinge

Næh, det er slet ikke et nyt museum, jeg taler om, for Bornholms Tekniske Samling (BTS) er bestemt et museum for hele familien.

Vi har alt fra knappenåle til en jagerbomber. Der er så meget at se, at jeg vil påstå, at du ikke kan nå at se/opleve det hele på én dag – så, skal det komme an på en prøve?

Rigtig mange af vore gæster kommer på anbefaling af familiemedlemmer eller venner, der har besøgt os på Østre Borregård ved Allinge, og alle – uden undtagelser – roser museet i høje toner. Og vi har grund til at være stolte af det arbejde, som mange frivillige har udført på dette sted.

For 4 – 5 år siden søgte jeg et grafisk museum på Bornholm, for mit første gamle fag, som typograf, eksisterer ikke mere. Jeg blev henvist til Per Carlo Nilsson, der var tidligere håndsætter og fællestillidsmand på Bornholms Tidende.

Egentlig kendte jeg godt Per Carlo gennem min datter, Randi, der før havde  arbejdet på “Tidende”, så det var bare en formsag, at få fat i den gamle håndsætter, der nu var gået på pension.

På Bornholms Tekniske Samling  havde Per Carlo fået installeret et håndsætteri, der i sin tid havde aftjent sin værnepligt på Bornholms Tidende.

Da blyet forsvandt i 1975, havde den gamle håndsætter den ide, at det nok ikke var det bedste tiltag, at vort gamle fag helt forsvandt for eftertiden, så han fik en del af sætteriet sat til side, hvorefter det endte på BTS, som en del af et grafisk museum.

Siden er der kommet en del “fluesmækkere” til, en vingeautomat, en mindre offsetmaskine, en bogbindermaskine, bogbinderværktøj og en del trykfarve m.v.

Det vi mangler i den grafiske afdeling er, at vi finder en cylindermaskine, så vi eventuelt kan genoptrykke flere af de gamle plakater, som i tidernes forløb har været reklamer for det gamle Bornholm – og som mange af os stadig genkender som gode minder.

Da jeg så kom på besøg på BTS, for en samtale med Per Carlo, – og så hele den store samling, der er samlet under tag på 4000 kvm, blev min forbavselse over samlingen helt overtaget af min respekt for de mennesker, der havde – og stadig frivilligt udfører – det store arbejde på Østre Borregård.

Siden har jeg været en fast del på BTS. Ikke bare i den grafiske afdeling, men som kustode for hele samlingen. Jeg kan ikke svare på alt, men jeg er meget lydhør for de kommentarer, der kommer fra vore mange gæster, der genkender effekterne – og fortæller deres historier og erfaringer. Alt dette kan jeg så give videre til vore andre gæster.

Jeg har før skrevet om den grafiske afdeling med billeder, så i dette indlæg har jeg kastet mig over motiver af PostDanmark, vaske- og rullemaskiner, en væv, noget fra stuehuset, vor damefrisørsalon, en slynge til honning, en pedaldrevet drejemaskine, den store regnemaskine. Men dette er bare et lille hjørne på BTS, derfor er det helt berettiget at kalde museet for et familiemuseum, for den store samling – Danmarks største af sin art – er for hele familien.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *