Den globale miljøindsats

Da jeg for 12 år siden besøgte Australien – efter 40 års fravær – boede jeg ved min gamle ven i Hobart på Tasmanien. I 1967 arbejdede vi begge på at bygge Cluny Power Station – et vandkraftværk i bjergene på Tasmanien.

Det omtalte kraftværk blev betjent af én mand, der kun besøgte værket en enkelt gang om dagen. Det, jeg bl.a. hæftede mig ved, var, at vandet i floden River Derwent, blev anvendt flere gange, idet det blev ledt tilbage bag værket. En helt igennem genial opfindelse på en Ø, hvor der næsten ingen nedbør er.

Så det der med at bruge miljøet optimalt, er bare noget Australien kan – eller kan de nu også det?

Australien og miljøet
Da jeg på et tidspunkt besøgte en af min gamle vens venner, en skibsbygger udenfor Hobart, spurgte vedkommende mig, om Danmark gjorde noget for miljøet. Joh, de tænkte skam på miljøet Down Under!

Jeg berettede så en del om vore afgifter, som bl.a. satte en dæmper for trafikken i form af vor store registrerings- og benzinafgifter. Svaret tilbage var, idet det er meget billigere, både at købe biler og brændstof i Australien (benzin er kun halvt så dyrt i Australien som i Danmark), at de havde meget større afstande i Australien – derfor var det billigere i Australien.

Naturligvis købte jeg ikke den forklaring, idet befolkningen bruger bilen på samme måde som vi gør – til at fra arbejde, transport af børn, samt til indkøb. Når de skulle på ferie, var det på samme måde – til en anden stat, hvor vi kører til et andet land. Slet ingen forskel. Der var absolut ingen god forklaring fra mandens side – nærmest tværtimod!

Ny kulmine i Australien
Ved vor samtale kom vi også ind på, at Australien havde kul nok til de næste 200 år – og at de også anvender det. En direkte skade for vort globale miljø, da afbrænding af kul er med til at øge CO2 i Jordens atmosfære, hvilket er et skridt i den forkerte retning – hvis vi altså vil Jorden det bedste.

Og Australiens ny tiltag, af en ret omfattende kulmine, gør det bestemt ikke bedre. Den ny kulmine skal ligge i nærheden af verdens største koralrev – Great Barrier Reef, i delstaten Queensland (ja, du læste rigtigt), og det har fået mange til at protestere. Og ikke nok med det, for Carmichael-kulmine (navnet på den ny mine) bliver nemlig Australiens største kulmine.

Minen vurderes til at kunne producere op mod 60 millioner ton kul om året. Det vil i givet fald øge Australiens i forvejen enorme kuleksport med 20 procent – siger de pålidelige kilder.

Danmarks indsats
Et eller andet sted får det mig til at tænke på Danmarks indsats for miljøet – som nærmest drukner i resten af verdens indsats.

Hvis den øvrige del af Jorden er komplet ligeglade med deres del af opgaven, hvad nytter så den danske del i opgaven? (vi udgør bare 1 % af kloden i den henseende). Australien er åbenbark ligeglad med udledningen af CO2 – og ikke mindst med verdens største koralrev – Great Barrier Reef, og USA har helt meldt sig ud af Paris-aftalen.

Hvordan syntes I selv det går?

Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *