Havet og den milde vinter

Jeg må (igen) indrømme, at det ikke er ligefrem snebilleder, jeg byder på bloggen i denne “vintertid”, og som jeg kan se på de billeder, jeg lige har modtaget fra naturfotografen fra den Nordsjællandske by, Kregme, så er det heller ikke de store snemasser, de slås med på de kanter. Sagt med andre ord, vor vinter i Danmark er bestemt ikke noget at skrive hjem om – men det har jeg slet ikke noget imod.

Så er det godt, at vor natur har så meget andet at byde på, og det er helt sikkert noget en naturfotograf kan tale med om, hvilket månedens billeder fra Joel Andersens hånd (kamera), er et tydeligt bevis på.

Når der er gang i havet
Billedet af havet ved Tisvilde, kunne lige så godt have være taget her på Bornholm. Ligesom Joel Andersen, føler jeg mig også tiltrukket af havmotiver, når der er rigtig gang i havet. Men dette er vi ikke så forvendt med her på Nordlandet, idet en pålandsvind skal være en nord/nordøst vind, og det er slet ikke så ofte vi oplever det, hvor vestenvinden er det mest normale.

Prøv at klikke på billedet, så får du en helt anden oplevelse af kvaliteten af det flotte motiv.

Nødebohuse
Så er vi ude på Nordsjælland hvor min mor er født, og her fra den egn, har Joel Andersen fundet tre gode motiver.

Stedet skiller sig ud ved, at det ikke er ret besøgt, selv om stranden er et roligt sted med hvidt sand, flot vand – og så endda et yderst børnevenligt sted. Strækket er ca. 2 km langt, og består af en lang række rev med masser af sandrevler.

Stedet er virkelig et besøg værd og er oplagt til fluefiskeri, da pladserne let kan dækkes med kast på 20-25 meter.

Det sidste billede fra Nødebohuse har alle elementer i sig. Havet, bølgebrydningen og svaner med unger – som helt sikkert klarer skærene.

Igen – klik på billedet for at opleve hele “dramaet” fra Nordsjælland.

Tisvildeleje
Joel Andersen kalder det næste billede for et stemningsbillede fra Tisvildeleje. Det populære område er et helt andet sted end Nødebohuse, når vi taler turisme – som jeg husker det. Et rigtig smukt motiv.

Tyrkerduen
Her i vort område har vi en del duer – dog ikke tyrkerduer. Forøvrigt, så udtales en due på Bornholmsk en “daue”.

Det bornholmske sprog er ved at uddø. Mange børn taler slet ikke bornholmsk – selv om deres forældre er ærke bornholmere med et sprog, der godt kan volde problemer med forståelsen – selv for os. Børnene er præget af deres skole, hvor en del lærer kommer ovrefra – samt, gavner det heller ikke det bornholmske sprog, at medierne kun taler rigsdansk.

Nå, det var et sidespring med sproget, så tilbage til tyrkerduen, der er på størrelse med en ganske almindelig tam due. Den har, som det ses på billedet, et iøjnefaldende smalt sort halsbånd. Dens oprindelige levested er Asien, hvor den i dag optræder fra Tyrkiet og østpå gennem Indien til Kina. Det danske navn, tyrkerdue, er oversat fra det tyske navn, Türkentaube. Den blev i 1948 registreret i Danmark for første gang. Det første ynglefund, herhjemme, blev observeret et par år senere. I dag er arten udbredt i hele Europa, undtagen i det nordlige Skandinavien.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *