– og således, blev det atter jul . …. ……….

Det kan vel dårlig skjules længere – det skulle da lige være på grund af vejret – at julen står for døren. Nu kan det altså heller ikke ses på naturfotografens billeder, her fra december måned (lige med undtagelsen af ét billede), at vi er tæt på årets største højtid, men ikke desto mindre er vi det.

Lys i mørket
En ting, i denne tid, springer dog i øjnene, og det er, at vi i dag har årets korteste dag. Dog skal vi bare et par dage frem, før det igen går mod lysere tider – og det kan vi bestemt ikke være utilfredse med.

Hammerfyr
De billeder som naturfotografen, Joel Andersen, har sendt mig denne gang, er alle fra Bornholm, og det kan ikke være bedre, når jeg slutter året i dette regi.

Lidt historie
Hammerfyr bliver også kaldt for Danmarks smukkeste fyr, og det vil jeg bestemt ikke argumentere imod. For det ER flot, som det står på Hammerens top, med tårnet, hvorpå der er opført en 2,59 meter høj fresnellinse, omkranset af et linsehus i bronze.

Helt tilbage i år 1799 blev det besluttet, at opføre et fyrtårn (det senere Stejlebjergfyret) “på toppen af Bornholm”, og selvfølgelig faldt valget på det nordligste punkt, et punkt der samtidig lå ret højt.

Det første fyr, var 7 meter højt – og ottekantet. Da Hammerknuden var et af de steder, hvor skibene skulle passe på klipperne, var dette nye fyr særdeles kærkommen for de mange skibe. Men vi skal helt hen til den 21. juni – i året 1802 – før det første lys viste sig over Østersøen.

Det var nu ikke alle, der lovpriste dette nye fyr, da man i Sandvig delvis ernærede sig af det vraggods, de mange forliste skibe var årsag til – så et fyr på Hammerknuden, var det samme som færre indtægter. De færre døde søfolk, var der ingen, der talte om.

Nyt fyrtårn
I løbet af 1871 blev det nuværende fyrtårn opført på Ørnebjerget og Stejlebjergfyret blev endelig nedlagt i 1872. Ørnebjerget rager hele 82 meter op over havet og her byggedes det 21 meter høje granittårn, vi kan se og besøge gratis i dag. Tårnet er bygget af granitblokke, der er hugget ud af den omkringliggende klippe.

De bornholmske måger
Jeg husker tilbage til dengang min datter, Randi, fik arbejde på Bornholms Tidende.

Randi flyttede ind i Lille Madsegade i Rønne, og det jeg husker bedst fra dette sted, – er mågernes skrig.

Der var måger overalt, og størrelsen fik mig til at tænke på, hvad de mon blev fodret med?

Her i Tejn har vi også måger, men slet ikke i det omfang som i Rønne. Til gengæld har vi råger – og dem bryder jeg mig slet ikke om – selv om de smager ret godt 😉

Joel Andersen skriver om sine tre billeder dette:

Mågebillederne fra dette skur syntes jeg var meget kreative. Så dem ville jeg lige dele med dig. Mågen på bilen er fra Gudhjem.

Jeg ved ikke om ejeren er så glad for det selskab på den blanke lak, men jeg tror ikke han så det.

Jeg giver Joel Andersen helt ret i det kreative på skuret, for det er bestemt ikke hver dag man ser den slags. Det kunne måske give lidt inspiration til selv (og andre), at prøve noget i den retning?

Besøgscentret på Hammershus
Så har vi igen et rigtig flot billede.

Besøgscentret på Hammershus, der har udviklet sig som en rigtig perle på dette sted. Egentlig var hele området fredet, så det var ikke bare lige til, at få bygget, men jeg tror, at den verdenskendte danske arkitekt, Jørn Utzon, havde en finger med i spillet for godkendelsen til byggeriet. Jørn Utzon havde et forslag til centret på netop dette sted, og selv om hans egentlige forslag til udførelsen, er blevet ændret til vor tids behov, har ideen virkelig slået an på stedet. Dette skal opleves, og jeg vil tro, at jeg selv har besøgt stedet mindst seks gange i år – mindre kunne ikke gøre det.

Og således blev …
Det sidste motiv kan ikke blive bedre her op til jul. Joel Andersen skriver om det:

“Og så i disse juletider passer denne nisse nok meget godt ind. Han står ved nedkørslen til Bølshavn.”

Nu mangler vi bare sneen, for at det kan blive rigtig jul – dog kan jeg sagtens undvære den, da sne, for mig, er det samme som snerydning.

Jeg kan tydelig huske vinteren i 2010, hvilket alle her på Bornholm ikke glemmer lige med det samme.

Her til sidst vil jeg ønske alle mine læsere en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår – og slutte af med, at skrive hele overskriften til dette indlæg “Og således, blev det atter jul i Tejn Fiskerleje”.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *