En brandmand i en kold tid

Denne måneds billeder fra naturfotografen er ikke helt som forventet, for i denne “istid” er der sneget sig en brandmand ind mellem is tapperne.

Brændegoplen
Egentlig en lidt interessant gople at komme ind på, bare ikke rent fysisk, da det kan være et meget svigende bekendskab (jeg taler af egen erfaring). Jeg har læst mig til, at af storgopler er brændegoplen den største kendte art. I de arktiske farvande kan man finde dem i en størrelse på op til 2 meter i diameter, hvor dens fangearmer kan nå ud på op til 37 meter – så der er slet ikke noget unaturligt i, at se en brandmand i en kold tid.

Den danske brandmand er dog en hel del mindre, da størrelsen kun kan komme op på ca. 30 cm i diameter. Fangetrådene kan komme op på de godt 5 meter – men kan også trække sig sammen til nogle ganske få cm.

En kold tid?
Ja, efterhånden har vi vænnet os til de noget lunere temperaturer, men vi skal ikke ret meget nordpå, før “de blå” kommer meget langt ned på termometret.

I Norge er det helt almindeligt, at vinteren byder på 25 til 30 graders kulde, og visse steder kan det blive så koldt, at myndighederne advarer om, at gå udendørs. F.eks. i Røros kan det blive helt ned til 50 graders kulde.

Her i Danmark bliver vore vejrprofeter nærmest helt hysterisk i mælet, når temperaturen kommer ned under frysepunktet, for så er der tale om “sibirisk kulde” i Danmark. Mage til vrøvl skal man sgu lede længe efter.

Isbillederne
Men prøv lige at se på de isbilleder Joel Andersen er “faldet” over. Vi andre “fotografer” var marcheret lige videre uden at ænse disse motiver, men ikke en naturfotograf der har sans for detaljen.

Igen vil jeg opfordre læseren til at klikke på billederne, for at få den helt rette fornemmelse af billedets kvalitet. Hvis du ikke gør det, snyder du dig selv for et rigtig flot motiv, og det fortjener disse billeder bestemt ikke.

Men ok – lidt koldt er det da, men heller ikke mere. Det første billede af brandmanden er taget den 8. januar. Joel Andersen skriver om billedet: “Billedet  er taget ved stranden i Nødebohuse på Halsnæs. Jeg syntes ellers det mest er i august/september man mest møder dem, men tiderne forandrer sig jo også nu.” Så ikke engang en brandmand syntes det er for koldt 😉

Isfuglen med æg
De sidste par billeder er rene kunstværker fra naturens side, endnu et bevis på, at fotografen har øjnene med sig. Motiverne er kommet i søgeren ved Auderød Havn.

Ikke nok med manden finder en “isfugl” men også “ægget” har ikke undgået hans skarpe blik.

Hver måned får jeg tilsendt billeder fra Joel Andersens kamera, og hver måned er jeg lige spændt på, hvad der bliver sendt fra Kregme til Tejn – og hver gang bliver jeg overrasket.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto. Joel Andersen ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *