En Lanz Bulldog

En Lanz Bulldog – er det en slags dræberhund?

Næh, det jeg taler om, er såmænd en tysk traktor nr. 176 561, årgang 1935. Den er en tre gears model “J” Nr. D.3500 – og på Bornholms Tekniske Samling kan du se den i vor udstilling.

 

 

Motor
Den har er en totaktsmotor, som er lavkomprimeret, langsomgående, vandretliggende diesel med glødehoved! Er du så helt med?


Som gammel typografisk trykker var jeg nemlig slet ikke med, da vor faste frivillige, Jørn Munk, fortalte mig, at manden som i sin tid arbejdede med den traktor, nu befandt sig på museet for at starte denne unikke traktor op. Det plejer han at gøre en gang om året, så hvis jeg ville have et par billeder af begivenheden, så var det nu jeg skulle være der med mit kamera!

Da jeg bevægede mig ud i hallen med vore traktorer, mødte jeg en af vore besøgende, der var meget interesseret i motorer, og da han hørte om den nævnte traktor – som var ved at starte op, fik han godt nok gang i bentøjet. Det her ville han bare ikke gå glip af.

Billeder og video
Og ja, vi fik det hele med. Den mand der startede den gamle traktor op, vidste præcis hvad han gjorde – og det vidste vor gæst også, som fulgte alle mandens bevægelser.

Jeg tog en del billeder, men jeg havde også i tankerne, at jeg skulle have en video på selve opstarten, hvilket måtte blive noget af et lykketræf, for jeg havde intet begreb om denne motor. Men jeg var heldig, videoen kom i kassen, selv om det tog manden fire opstartforsøg, inden motoren kørte som den skulle.

Vor gæst var dybt imponeret, og takkede mange gange for synet – og ikke mindst for oplevelsen, for det er bestemt ikke hver dag man ser en Lanz Bulldog fra årgang 1935 starte op fra begyndelsen. For mig var det også første gang, så dagen var bestemt reddet.

Foto og ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til En Lanz Bulldog

 1. Anders Vestergaard skriver:

  Dejligt at læse syntes det var en god måde at skrive det op på

  Hvis du vil spørge ind til noget så skriv på: ande704m@appsodense.dk

 2. Erik Krog skriver:

  Tak for din kommentar. Har du besøgt os på Bornholms Tekniske Samling?
  mvh
  Erik Krog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *