Knopsvanen – i et billedgalleri

Det siger næsten sig selv, at når jeg skriver om et “Billedgalleri”, så må naturfotografen, Joel Andersen, helt klart være involveret – og det er lige det, han er!

Danmarks nationalfugl
Joel Andersen har denne gang stillet skarpt ind på Danmarks nationalfugl, knopsvanen, og når jeg skriver “skarpt” – så mener jeg skarpt. For du gør dig selv en tjeneste at klikke på billedet, for at få den fulde nydelse af fotografens arbejde.

Utterslev Mose
Som dreng husker jeg denne svane fra mine ture til Utterslev Mose med min mor og lillebror, Jørgen.

Som dreng var Jørgen en noget svag knægt, og han var da også ved at blive trukket ud i mosen flere gange af svanerne – for de var meget interessante, så derfor han gik helt tæt på.

Da Jørgen så, tilligemed, havde lidt brød i sin lille hånd, tog svanen selvfølgelig hele hånden – og så var Jørgen på vej ud i mosen. Vor mor var heldigvis meget hurtig til at gribe ind, så Jørgen nåede aldrig ud i selve mosen. Det hjalp selvfølgelig en hel del på vor mors opmærksomhed, at Jørgen skreg i vilden sky, da svanen klappede sit næb ned over den lille hånd. Det skal så lige nævnes, at Jørgen sidenhen blev dansk mester (flere gange) i styrkeløft, så han kom sig over sit dengang svage ydre.

Egentlig lidt sjovt, at nogle billeder af en knopsvane kan få noget af det første, jeg overhovedet kan huske som barn, helt frem på nethinden 🙂

Knopsvanen
Som alle kan se, er knopsvanen en andefugl. Denne meget smukke fugl er at træffe  i det meste af Europa og i det vestlige Asien.

I Danmark har vi hele tre svanearter, hvor knopsvanen er den mest kendte. De to andre er sangsvanen og pibesvanen. I Australien har jeg set en del sorte svaner – noget underligt, når vi er vant til den helt hvide svane.

Knopsvanen er da også Danmarks største fugl, men når vi går tilbage til 1920’erne, var denne svane meget tæt på at blive udryddet, så derfor blev den fredet i 1926. Også her på Bornholm har vi stor glæde Danmarks nationalfugl, som i dag kan findes overalt i Danmark. Titlen som Danmarks nationalfugl fik den i 1984 ved en afstemning blandt seerne i Danmarks Radio.

Farver og størrelse
Som det ses på billederne, er de voksne svaners næb nærmest orange lidt over i det røde. Halsen kendes på sin S-form når vi iagttager den i vandet. Benene er ovre i det mørkegrå.

En voksen svane kan opnå en længde på helt op til 160 cm, hvor vingerne kan nå helt ud på et spænd, der nærmer sig 240 cm. Svanen har en helt unik fjerdragt, som fotografen så flot har fanget. Der er ikke så meget som en dråbe vand, der kan trænge igennem den fjerdragt.

Ungerne er grå (som vi ved det fra H.C. Andersens fortælling om Den Grimme Ælling), men de kan også være hvide, lysebrune med et gråt næb.

Joel Andersen skriver om billederne: De første seks billeder er taget i Roskilde Havn. Svanerne her er vant til at der ind imellem falder lidt spiseligt af. Derfor kom de meget tæt på. Nogle gange for tæt på nærgrænsen af min 300 mm tele. Det sidste er taget på en blæsende dag ved Kattegat, hvor svanen brød bølgerne på en meget spektakulær måde.

Det sidste billede vil jeg vise i fuld størrelse – for det fortjener det

Klik på billederne, og du ser dem i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

En kommentar til Knopsvanen – i et billedgalleri

  1. John Grønbæk Jakobsen skriver:

    Flotte billede du har modtaget fra din ven!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *