Efterår i Allinge

img_7887aAf og til husker jeg tilbage på min datter, Randi, da hun første gang oplevede efteråret i Rønne, som hun dengang var flyttet over til tidligere på året.

Randi var kommet ned på Store Torv, en søndag formiddag sidst i oktober – og det før så levende torv var fuldstændigt forladt, og ikke nok med det, alle butikker havde lukket. Alt så tomt ud!

img_7888aHun stod nærmest målløs, og så på det, der mødte hendes syn, et syn hun bestemt ikke lige var forberedt på. Langsomt, men sikkert, gentog en stemme sig inde i hendes bevidsthed: “De er alle sammen taget hjem – og de har glemt mig!”

img_7889a

 

 

 

 

Nå, Randi lærte at leve med dette antiklimaks – på den anden side, så havde hun hele Bornholm “for sig selv!”

img_7890a

 

 

 

img_7900a

 

 

 

 

 

Efterår og vinter
Vi andre har også lært at leve med denne forvandling af Bornholm, for der er helt klart mere dødt efter uge 42 – ugen, hvor vi har efterårsferien.

img_7896a
Når vi kører rundt på øen, er der ikke mere den samme trafik, og det kan godt være meget svært, at forestille sig Folkemødet lige nu, for Allinge er nærmest lagt øde.

Derfor har jeg også forsøgt, at tage lidt stemningsbilleder af Allinge – lige nu, og selv om der er ret mennesketomt, så finder jeg alligevel et par motiver hist og pist. Hvis jeg havde haft lidt mere tid i Allinge, så havde jeg helt givet fundet mange flere motiver.

Røgerier
Når man har sin daglige gang i Tejn og Allinge, ser man rigtig mange skorstene, der røber de mange røgovne, der engang var her på Nordlandet. I dag er det kun ganske få røgerier tilbage – desværre.

Mange af disse tidligere røgerier står bare tilbage som f.eks. udhuse, med en toimg_7895atalt inaktiv skorsten, men som læseren kan se på billedet overover, bliver de også anvendt til gallerier, dog har både galleriet, Cafe og restauranten i Allinge Røgeri, lukket ned for vinteren.

img_7903a

 

 

 

 

 

Kulde og sne
Vi har også haft de første “trusler” om sne, men indtil nu er vi gået fri, det samme kan vi kun konstatere, ikke er gældende for det øvrige Danmark, hvor der i det jyske – og nu også på Sjælland – er faldet en del sne. Vi husker stadig med gru vinteren i 2010, hvor vi var sneet totalt inde i bjerge af sne. Det vil vi meget gerne være fri for fremover.

img_7932aLukket for sæsonen
img_7940aSom man kan se på billederne, så har det meste af Allinge lukket for sæsonen, men jeg kan sige som min datter, at nu har vi Bornholm for os selv, og jeg syntes selv, at billederne har sin egen charme, så jeg behøver ikke turister eller et Folkemøde, for at kunne nyde en tur i Allinge

img_7941a

 

 

 

 

 

Selv om Nordbornholms Røgeri har lukker restauranten for sæsonen, så er butikken stadig åben for salg af de mange røgvarer, som vi om sommeren nyder i gode venners lag inde i restauranten.

img_7937a

Foto og ©: Erik krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Efterår i Allinge

  1. John Grønbæk Jakobsen skriver:

    Fin artikel med dine”ræsonnementer” og gode billeder og eet billede med en”båd”,som ikke er kommet på land -endnu! Så gå bare i”HI”!

  2. Erik Krog skriver:

    Der er et par både mere i næste indlæg 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *