Tørring af ramsløg

IMG_7095aSidste vinter fik vi foræret en tørremaskine fra familien i Norge, og det var selvfølgelig med den hensigt, at vi skulle tørre ramsløg for dem, et krydderi, som de holder rigtig meget af på de kanter omkring Elverum.

Ramsløg er nok ikke lige det krydderi de har mest af i Hedmarken i Norge, hvor vi, her på Bornholm, nærmest vælter os i det.

I en opskrift, jeg fandt på nettet, står der bl.a. om tørring af ramsløg:

Grundet jordbakterier, er det en god ide, at blanchere sine ramsløg meget kort inden de tørres. Blancheringen foregår ved at koge en gryde med vand og hælde over ramsløgene, som hurtigt efter smides i en skål med isvand for at stoppe blancheringen.

Herefter tørres de hele ramsløgsblade og lægges enten i en tørremaskine eller på bagepapir i en ovn ved cirka 50C i cirka 1 time. Hold dog øje med dine ramsløg, jeg tjekkede selv ved dem hvert 15. minut.

Når ramsløgene er tørre knuses de og opbevares på samme måde som dine andre krydderier. Vær opmærksom på at stilken muligvis skal fjerne da den kan tage længere tid at tørre ordentligt.

IMG_7096aSå langt så godt. Men det første forsøg, efter en blanchering og tørring af bladene, tog vi en smagsprøve at resultatet.

Det var meget skuffende, da det overhovedet ikke smagte af noget som helst – og med vort kendskab til, hvilken ram lugt ramsløg kan afgive, var vi bestemt ikke imponeret. Det kunne kun være en “ommer”!

IMG_7098aNyt forsøg
Herefter vaskede vi bladene kun i koldt vand – noget skulle prøves, for det andet var som at række tungen ud af vinduet!

Der var tydeligt forskel nu på resultatet. Hele huset “stank” af ramsløg ved tørringen, og de efterfølgende smagsprøver levede helt op til vore forventninger.

Som det kan ses på billedet til højre, er vor bed med ramsløg rigeligt stort til en mindre produktion til Norge.

 Foto og ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

En kommentar til Tørring af ramsløg

  1. Erik Krog skriver:

    Min erfaring er, at det er de unge blade kraften findes i, derfor tørrer jeg aldrig efter blomstringen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *