Kustode ved Grafisk Museum

IMG_7043aFor et stykke tid siden henvendte jeg mig til den tidligere, og nu pensioneret tillidsmand på Bornholms Tidende, Per Carlo Nilsson, om jeg kunne blive tilsluttet projektet “Grafisk Museum” på Bornholms Tekniske Samling.

Ingen trykker
Det viste sig, at på det grafiske museum, var der tilknyttet to mand, Per Carlo, som er uddannet håndsætter, samt Ole, der er smed – altså ingen trykker! Da jeg er uddannet typografisk trykker, var der ikke det store slagsmål om, om jeg kunne komme med i projektet.

Bornholms Tekniske Samling
Og hvor ligger Bornholms Tekniske Samling så, for det er ikke lige det man falder over i de større byer på øen? Joh, museet holder til ude “på landet”, eller mere præcist, på Borrelyngvej 48, som ligger et par km før Allinge, når man kommer fra Hasle. Museet strækker sig over et areal på 4000 kvm, fordelt på flere sammenbyggede haller.

IMG_7045aÅbner 1. maj
Hvert år åbner museet den 1. maj, og mit indtryk er, at museet helt drives af frivillige, der hvert især yder en fantastisk indsats for at få de mange ting, som museet hele tiden modtager, til at fortælle netop deres særlig historie.

Da jeg var inde på den grafiske afdeling i vinters, var den mere eller mindre lukket inde i plastic. I dag var der travlhed for at få det hele klar til åbningsdagen.

Kustode
Som kustode er jeg helt ny i faget, det er en af de få ting jeg endnu har til gode – men det får jeg så også prøvet nu.

IMG_7047aDet grafiske museum har en del “flusesmækkere”, som er en meget simpel trykmaskine, hvor publikum får lov til at trykke deres visitkort på. Naturligvis først efter de har haft fat i en vinkelhage og en sætterkasse.

Den største trykmaskine er en Heidelberg vingeautomat. Ikke nogen prangende trykmaskine, men en meget anvendt trykmaskine dengang bogtryk var en almindelig anvendt trykmetode. Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik fat i en Heidelberg Cylinder – bare den lille af slagsen, men det kan så være et af mine ønsker for fremtiden.

IMG_7048aMange trykmaskiner i min tid
Sidste gang jeg havde med mit gamle fag at gøre, var på Færøerne, så det er en hel del år siden.

Da jeg kom tilbage til Danmark, var det kun offset jeg beskæftigede mig med, og jeg tog da også mit andet svendebrev som litografisk trykker, hvilket jeg slet ikke behøvede, da de to fag efterhånden smeltede helt sammen.

Men noget i mig sagde, at det kunne være helt “sjovt” at gå tilbage til det gamle fag, for vi er en uddøende race indenfor bogtrykfaget, så da jeg fandt ud af, at Per Carlo stod for det grafiske museum her på Bornholm, var der ikke langt fra tanke til handling.

Jeg vil dog sige, at der er meget langt, fra de maskiner jeg har kørt med i min tid som trykker og selvstændig, til det museet kan præstere – men på den anden side, så er jeg kommet tilbage til rødderne, og det er det, der gør det sjovt.

Tag madkurven med på Bornholms Tekniske Samling
IMG_7042aPå Bornholms Tekniske Samling kan du tage madkurven med og nyde din mad ved de opstillede borde og bænke inde såvel som i haven.

Du finder også en kiosk med is og drikkevarer.

Der er rigtig mange grunde til, at aflægge dette interessante museum et besøg, hvor du vil blive forbavset over, hvad dette specielle museum kan byde på af overaskende ting.

Foto: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Kustode ved Grafisk Museum

 1. Mogens Gøtze skriver:

  Det må jeg side….min gamle lærekammerat fra Jarmers Bogtrykkeri er kommet på museum.
  Held og lykke med det, jeg vil næste gang jeg er på Bornholm besøge jer.

  Bedste forårs hilsener fra den Gamle Typograf.

 2. Erik Krog skriver:

  Det er ikke første gang jeg er på museum Mogens. For 9 år siden besøgte jeg et museum i Launceston på det nordlige Tasmanien, og her var en udstilling fra en arbejdslejr jeg havde været i under mit ophold i 1967.

  Jeg glæder mig til at hilse på dig og Ilse igen.

  Mange hilsner her fra Tejn på Bornholm
  Erik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *