Lagmanden og grind

EK på FøroyarNogle politikere tror, og det er ikke bare i Danmark, men også på Færøerne, at de automatisk har fortrinsret overfor almindelige borgere, eller sagt på en anden måde, at de er hævet et stykke over, hvad man kan tillade sig.

Dette måtte en tidligere færøsk Lagmand erfare på den hårde måde, at dette var en regel, der kun befandt sig i hans eget hoved.

Under grindefangst gælder de gamle uskrevne regler stadig. Regler, som helt sikkert aldrig går i glemmebogen. Og selv en tidligere Lagmand magter ikke engang at bøje disse uskrevne regler. For under grindefangst er der intet, der giver en politiker – eller andre, for den sags skyld – førsteret på land, hvor deres eneste aktivitet er, at være tilskuer!

Lige så snart grinden var dræbt og slæbt op på stranden, gik den tidligere Lagmand i gang med opskæringen af en grindehval. Han var ude efter nyrer og lever fra hvalen.

Manden havde medbragt sin egen grindekniv, og havde bare ventet på, indtil det rette tidspunkt indtraf, at gå i gang med sit egentlige forehavende. Ligesom snittet var blevet lagt i bugen på hvalen, blev han overfaldet af en af de mere aktive, der også havde været med ude i vandet for at hale hvalerne ind på land.

færøsk-bådNyrer og lever kan man kun få lov til at udtage, når – og kun når, man selv havde deltaget aktivt på havet eller på stranden, og den tidligere politiker havde på intet tidspunkt deltaget i noget som helst.

Den tidligere Lagmand måtte ikke bare lide den tort, at blive fjernet fra hvalen, men han måtte også en tur ud i ”det blodrøde hav”, godt hjulpet af flere tililende tilskuere – så det blev ikke til noget med grindelever og nyrer den dag.

Om denne historie er sand? Jeg var selv med på stranden den dag engang i 1960’erne, hvor jeg selv deltog aktivt i fangsten.

Foto: Erik Rudolf og Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *