Diabetespatient, tag ansvar

Erik Krog, en diabetespatient

Efterhånden har jeg skrevet en del indlæg om diabetes, type 1 – som jeg lider af, men ens egen indsats er ekstrem vigtig i behandlingen af sygdommen, en sygdom jeg aldrig slipper af med!

Det jeg mest hører, når jeg fortæller, at jeg har diabetes, er, “at i dag er det slet ikke så slemt, for du tager bare en pille, og så lever du lige som vi andre!”

– intet er mere forkert!

Følgesygdomme

Med sygdommen, diabetes, er der en hel del følgesygdomme, og hvis ens egen indsats er mere eller mindre ikke eksisterende, så går det rigtigt galt. Et generelt for højt blodsukker giver et dårligt blodomløb, hvilket går ud over de lemmer, der har de yderste pladser på kroppen. Derfor hører vi tit om amputationer af fødder og ben, hvor sårdannelser sætter sig som koldbrand, hvilket man dør af.

Der en hel del andre følgesygdomme, når man har diagnosen diabetes. Ud over det omtalte, er der hjertekar sygdomme, nyrelidelser, tandsygdomme, søvnapnø, øjensygdomme, nervekomplikationer, led og muskellidelser og en del andet. Så der er al mulig grund til, at tage denne sygdom meget alvorlig!

Eksperten og rådgiveren

Derfor går jeg en del op i min behandling af min sygdom – og ikke mindst, i min egen indsats i behandlingen. Jeg er eksperten i behandlingen, og lægen er rådgiveren. Sådan bør det være. Men alt for mange diabetespatienter overlader det hele til lægen, og det er lige her, at patienten ikke tager ansvar for sin sygdom!

Hvordan kan patienten så blive eksperten? I denne sygdom er det bydende nødvendigt, at patienten helt er klar over, hvilken kost der giver patienten det højeste og laveste blodsukker, så man kan dosere sin insulin derefter. Men der er en del andre faktorer, som har indflydelse på blodsukkeret, så hvis man heller ikke her er påpasselig, ender det enten med et alt for højt blodsukker – eller et insulinchok. I de 22 år jeg har haft diabetes, har jeg været i stand til at styre dette, men helt let er det bestemt ikke.

Som patient, er du vidende om, hvad og hvilken indflydelse sygdommen, – samt den medicin du indtager i den forbindelse, har på dig. Lægen har læst sig til dette, du lever med det – og det gør dig til eksperten, for du lægger krop til!

Tag ansvar

Hvis du overlader det hele til lægen – også insulinindtagelsen, så er der garanti for, at du både får insulinchok, og i tider lever med et alt for højt blodsukker – og så kommer følgesygdommene. Så mit råd til andre diabetespatienter er, tag ansvar for din sygdom – og lev længere.

Foto: Randi Krog Belseth

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *