Biulven – en septemberhilsen fra Joel Andersen

Som den flittige læser sikkert har registreret, blev der arrangeret et Handicap Tour de Bornholm først på måneden – og her var en af deltagerne Alice Andersen, hustru til fotografen Joel Andersen. Et par dage efter løbet, mødtes vi, jeg og min hustru, Birthe, sammen med Alice og Joel, til en lille frokost på restaurant Bryghuset i Svaneke.

En biulv i fuld aktivitet

Efterhånden har, dette engang tilfældige møde på depot Slotslyngen, udviklet sig til en venskab, hvor vi mødes over en kop kaffe, eller som beskrevet, til et stykke mad på en af de meget kendte bornholmske restauranter. Og det er altid hyggeligt.

En makaber verden

Biulven har lammet en honningbi, og er nu i gang med at færdiggør processen

Selv om det bare er omkring 1½ uge siden vi mødtes, så bliver jeg ikke snydt for en lille septemberhilsen, hvor Joel Andersen vedhæfter en stribe af sine helt unikke naturbilleder, og denne sending er bestemt ingen undtagelse – tværtimod!

Denne billedserie, viser i al sin enkelthed, hvor barsk og makaber en verden kan være for insekterne!

Biulven!

Den lammede honningbi er helt overladt til sin barske skæbne

En biulv er en hvepseart, der betegnes som en gravehveps. Biulven graver meterlange gange i bl.a. sand.

Biulvens bagben skubber det opgravede sand ud af hullet, så sandet lægger sig som en flad bunke ved indgangen til biulvens bo.

Observerer du et sådan i naturen, har du sikkert fundet frem til biulven – for den er ikke altid lige let at finde.

Naturens gang

Da biulven ikke har et køleskab, fanger den en honningbi – og lammer den.

En anden biulv bliver “fanget” i luften af fotografen

Dvs. honningbien er stadig levende, men er totalt lammet, og i den tilstand bliver honningbien slæbt ned i gangene i et kammer – for at fungere som føde for de endnu ufødte unger, som så bliver til nye biulve.

Biulven lægger nu sine æg inde i honningbien, der i den tilstand kan holde sig levende i ugevis.

Da æggene bliver til larver, lever disse nu af den levende bi!!! Det er lige netop her, at jeg mener ordet “makabert” er på sin plads!

Biulven fortsætter sit arbejde, som hører til i deres verden

Unikke billeder

Nu er biulvens aktiviteter ikke ligefrem noget vi ser hver dag, så derfor er det bestemt ikke store ord jeg anvender, når jeg kalder billederne for unikke – billeder, som jeg har fået lov til at vise her på bloggen.

Biulven lever af nektar, hvilket lyder meget fredeligt, men denne opfattelse holder på ingen måde vand, idet biulven kan finde på, at bide hovedet af en honningbi, for derefter at klemme nektaren ud af sit offer.

Igen et eksempel på, at naturen er en noget barsk verden for overlevelse.

Biulven ved indgangen til hulen i sandet

Da vi var på Bryghuset i Svaneke, spurgte jeg Joel Andersen om, hvor meget tid han anvendte for at tage disse billeder?

Han svar var på ingen måde overraskende, for der kan meget nemt forsvinde et par timer med den aktivitet. Og så påstår man, at det bare at trykke på knappen for at tage nogle billeder?

Et hovedtøj, der kan bide hovedet af en honningbi

Et rigtig godt billede af biulven

Lidt facts om biulven

Som beskrevet er biulven en hveps (gedehams), og selv om vi ikke hører så meget til den, er den i slægt med hele 170 kendte arter.

Den findes i Nordamerika, Asien, Afrika, men man kan ikke støde på den i Sydamerika eller i Australien. I Norge kan man derimod finde den langs Vestfoldkysten, men den kan også findes længere syd på i Europa.

Siden 1980’erne har de tiltagende varme somre gjort, at biulven har bredt sig længere oppe i Europa, hvor den er observeret i syd og Sydøstengland i 1987. Siden bredte den sig til Yorkshire og en række andre steder på den engelske vestkyst i 2010.

Indrømmet, den ser ikke ligefrem venlig ud

Biulvens farver er som hvepsens, gul og sort, og af udseende minder den en hel del om vor kendte hveps. Bagkroppen er gul med sorte trekantede pletter i forkanten af hvert led.

Brystparti, hoved og antenner er sorte, hvor benene derimod er gule, som det ses på billedet til højre.

Hunbiulven kan blive på størrelse med en honningbi (af og til lidt større), hvilket vil sige omkring 13-18 mm, mens hannen er noget mindre, idet den kun kan mane sig op på de 8-10 mm.

Et rigtig godt billede af en mejer

En mejer

Til sidst har Joel Andersen sendt et billede af en mejer, som var ret aktive i deres jagt på bytte.

Som det ses på billedet, har en mejer 8 ben, men dette gør dem ikke til edderkopper, idet de slet ikke kan lave spin – og så er den heller ikke delt i en for- og bagkrop.

En mejer er et rovdyr, der lever af andre insekter, dog jeger den på ingen målrettet, da den nærmest æder det den falder over på sin vej. Og det gør heller ingen forskel, hvis dyret er dødt i forvejen, det glider ned med samme velbehag!

Det kan godt være, at jeg gør en del ud af Joel Andersens billeder, men det fortjener de også.

Foto: Joel Andersen

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *