Grind og misforståelser om Færøerne

Så er der atter gang i debatten om grindedrab på Færøerne. Vore formiddagspresse smører tykt på, når der skrives, at Danmark er hårdt presset internationalt på grund af “det svineri, der foregår oppe på Færøerne”!

Pressen skriver

Også Flensborg Avis har stillet sig med i koret om denne “årlige blodrus” som “helt klart” foregår på de stormomsuste øer i Nordatlanten. Avisen skriver i sin overskrift, “at hver sommer sætter det færøske folk, traditionen tro, jagten ind på grindehvalerne – og efterhånden er det også blevet en tradition, at dyreaktivister forsøger at forhindre grindedrabene.”

Det er en total misforståelse, at færingerne sætter en jagt ind på grindefangt – hver sommer! For at skrive det rent ud, så er det det værste sludder, der beskrives om dette emne. Det mindste man kunne forlange er, at journalisterne sætter sig lidt mere ind i det de skriver om – og det er bestemt ikke altid tilfældet.

Jeg har en opfattelse af, at bare der kommer noget i bladene – her i agurketiden, så er det hamrende ligegyldigt om det er sandt eller ej! Heldigvis er ikke alle journalister sådan, men jeg havde den vildfarelse, at deres redaktioner havde visse troværdighedskriterier, der skal opfyldes, – før en historie gik i trykken?

Også Ekstra Bladet skriver om det årlige grindedrab under overskriften “Hvert år slipper færingerne alt hvad de har i hænderne, for at gå på jagt, når de første grindehvaler spottes!?!

Grindedrab på Færøerne er ikke bare en begivenhed, som gentages efter et bestemt fastlagt mønster – på bestemte tidspunkter af året!

I gamle dage blev der landet grind her i Tórshavn havn, men pga, forurening i havnen
er dette blevet flyttet til bugten med sandstranden ved sygehuset. Og ja, jeg har selv
deltaget i grind flere gange på Færøerne, både i Tórshavn og i Klaksvik.

Grind

Forud for et grindedrab kommer der et grindebud.

Et tilfældigt skib lokaliserer en grindeflok i havet tæt på Færøerne, og giver beskeden videre til de nærmeste bygder.

Der bliver sendt både på havet med en grindeformand, der beslutter hvor grinden skal landes. Dette kan ske på alle tider af året – og ikke bare i sommermånederne!

Snittet bag åndehullet

Grindeflokken bliver gennet ind på en strandbred, hvor andre står klar til at tage imod – og dræber hvalerne. Dette går meget hurtigt.

En håndsbredde fra åndehullet, skæret et dybt snit fra højre til venstre side af hovedet. Derved rammer man leddet mellem nakke og ryghvirvel – og når kniven gennemskærer dette punkt, er hvalen død.

I Danmark

I Danmark har vi “godkendt” en form for halal-slagtninger, hvor dyret ikke er bedøvet, men bløder ihjel. Dette er imod lovgivningen – men hvis pressen var lige så målrettet i deres dækning som ved grindedrab på Færøerne, så blev de beskyldt for racisme. Så er det måske nemmere at kaste sig over det der sker på Færøerne – med blodige billeder?

Prøv at tage ind på vore slagterier, der kan I få masser af blodige billeder – og hvad med vor dyrevelfærd når vi taler gris og kyllinger. Sverige har en hel del at sige om vor svineopdræt, men det sælger vel ikke nær så meget her i agurketiden?

Grind og spæk er en ældgammel færøsk spise, og hverken det, – eller vore danske bøffer, vokser frem af sig selv i vore kølediske! Det må selv en journalist da kunne forstå!

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *