Joel, sommerfugle og meget mere

Er den ikke flot – en han Aurora sommerfugl i Sonnerup Skov.

Endnu engang har jeg modtaget nogle bragende gode naturbilleder fra fotografen Joel Andersen, der har sit hjem i Kregme, som ligger i det Nordsjællandske.

Da jeg åbnede mailen, blev jeg glædeligt overrasket, for det første billede jeg så, var en meget flot Aurora sommerfugl, og det passer helt i tråd med, at den kendte Sommerfuglepark i Nexø lige er åbnet for sæsonen.

Aurora sommerfugl

Hvordan kan Joel Andersen kende forskel på en han og hun Aurora sommerfugl? Der er næsten ikke noget der er nemmere, idet hannen kendes på de orangefarvede forvingespidser, hvilket det andet køn overhovedet ikke kan leve op til, da farven slet ikke findes på denne.

Mange sommerfugle er utrolig flotte i farverne, og denne er ingen undtagelse

Underligt nok, findes denne pragtfulde sommerfugl ikke i et bælte langs den jyske vestkyst, nærmere betegnet, i et smalt bælte fra Hanstholm til Esbjerg. Ellers er sommerfuglen ret almindelig overalt i Danmark, hvor den allerede kan ses fra april måned.

Dagpåfugleøje

For begge sommerfugles vedkommende, er de indfanget i fotografens kamera i “deres egen skov”, hvilket nærmere vil sige, i Sonnerup Skov.

Dagpåfugleøje har et vingefang, der strækker sig fra omkring 52 mm og op til 65 mm, og er ret genkendelig med de store “øjeplatter” på begge vingepar. I mangel af et bedre forsvar, skal disse øjepletter virke skræmmende overfor insektædende fugle, hvilket også er kendetegnende for andre sommerfuglearter dekorationer.

Denne sommerfugl er ret almindelig i Danmark, men også i mange andre lande i Europa. På vore breddegrader lever dagpåfugleøje næsten kun i én generation, dog kan der i mere sjældne tilfælde forekomme en anden generation i oktober, men det kræver en yderst varm forsommer, så vi skal nok ikke forvente en anden generation i år.

En flue fra Melby Overdrev

En flue fra Melby

Der findes en del familier indenfor fluer – og endnu flere arter.

I Norge findes der omkring 80 familier- men med over 3000 arter, så at artbestemme en flue kræves en del kendskab til dette insekt, og mit kendskab går mere ud på, at slå den ihjel.

Men se rigtig på billedet. Se på de meget fine ryg- og hovedhår, som det er lykkedes fotografen at fange knivskarpt. Et helt utroligt godt billede.

En grøn busksommerfugl

Grøn busksommerfugl

Den næste sommerfugl er en grøn busksommerfugl, som reelt er en sommerfugl i blåfuglefamilien.

Den er mest udbredt i Jylland, men findes også i størstedelen af Europa og helt ned til Nordafrikas bjerge – men også i Lilleasien og helt op til Sibirien, så man kan vist roligt konstatere, at den er ret udbredt.

Den grønne farve gør, at den er umulig at forveksle med andre sommerfugle i Danmark. Vi kan allerede nu se sommerfuglen i naturen, da den er fremme i slutningen af april og i begyndelsen af maj, så den er yderst aktuel lige for tiden. Dog skal man ikke forvente, at se den efter juni måned.

Grøn sandspringer – godt igang med slægtens efterkommere

Grøn sandspringer

Den grønne sandspringer er en meget velkendt billeart i Danmark, og især på lune lokaliteter. Så hvis man går en tur i skoven, kan man sikkert finde den på steder, hvor der er sol og læ, hvilket vil sige i skovens lysninger.

Et andet nærbillede af akten i naturen

Hvis man går efter den, skal temperaturen på stedet helst være over 20 grader, for ellers kommer dette varmeelskende insekt ikke frem fra sit skjul, og den er først rigtig aktiv, når temperaturen stiger op til de 35 grader, så fotografen har været ret heldig med sine billeder

Den grønne sandspringer er en slank og yderst skinnende bille, som har gullige dækvinger. Benene kan kendes på kobberfarven, samt er de ret lange.

Denne grønne bille lever af andre insekter, men også af smådyr, som den fanger på jorden og i luften.

En myre med hang til en VW

Myren og folkevognen

Det sidste billede er af en myre, der har fundet sig en reservedel til en VW – en reservedel, som altså skal med hjem i boet!

Hvorvidt om myren så også har en folkevogn stående udenfor boet, melder fotografen ikke noget om, men det sætter helt sikkert nogle tanker i gang.

Foto: Joel Andersen

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *