Der var engang –

Dave Allen

For en del år siden, kunne vi klaske os på lårene af grin over den irske komiker, Dave Allen, der havde en hel del udsendelser på TV, som gjorde tykt grin med kristendommen – og navnlig med den katolske side, hvor Paven på ingen måde gik ramt forbi, nærmest tværtimod!

Engelsk og dansk humor

Selv om Dave Allen blev kaldt “Guds egen komiker”, så var det på ingen måde kun det kristene budskab, der stod for skud, for intet var helligt for komikeren – og publikum elskede det.

Fra England fik vi Monty Python’s flyvende cirkus, hvor John Cleese & Co. nærmest fik seerne til at gå helt amok af grin. Her var heller ikke noget, der var helligt – og da slet ikke religionen.

I Danmark væltede den ene satire efter den anden op på skærmen, hvor Danmark blev til “Lorteland”, og Thomas Nielsen blev til den “ledeste lort i landet” af Buster Larsen, og vor Dronning blev – og bliver stadig, gjort til grin, dog med et glimt i øjet.

Tegningerne

De mange satiriske tegninger sloges nærmest om at komme på forsiderne af de trykte medieblade. Ingen blev skånet – alt dette var en ganske almindelig dagligdag i Danmark. Vor tolerancetærskel var så bred, at alle kunne leve med vor humor. Så langt var vi kommet i vor kultur – dengang.

I dag er der nærmest ingen der tør skrive noget, som kan misfortolkes. Vi skal sådan passe på ikke at fornærme nogen, hvor Sverige nu er gået helt over i den anden grøft, og John Cleese tør slet ikke mere lave de ting, som han gjorde for 25 år siden, da han bliver truet på livet!

Hvorfor?

I den vestlige verden, skal vi indrette os efter de tilflyttende ekstremister, der ikke kan tåle vor kultur. Hvorfor bor de så her? Hvorfor fylder de så meget i vort samfund – for så mange er der jo heller ikke. Hvorfor bliver vi ved med at finde os i, at det er os, der skal bøje nakken og rette ind? Eller er slaget om ytringsfriheden reelt tabt?

Af og til sidder jeg og tænker på, at der var engang ….

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *