Nej tak til atomaffald på Bornholm!

Hvis der er noget, som kan få bornholmerne helt op i det røde felt, så er det “snakken” om at gøre deres elskede ø til en losseplads for atomaffald. Den gamle historie om, at hvis der findes to bornholmere på et skib, skal man surre den ene fast til masten for at undgå kiv – det vil der ikke blive tale om i dette tilfælde, for alle bornholmere står sammen i denne sag –

– derfor, nej tak til atomaffald på Bornholm!

Vor Borgmester, Winni Grosbøll (S), har allerede gjort et stort stykke arbejde for, at Bornholm ikke skal omdannes til en atomlosseplads, og jeg har endnu ikke mødt én eneste bornholmer, som ikke bakker borgmesteren op i den henseende.

Sundhedsministeriets miljørapport

I Sundhedsministeriets miljørapport ER Bornholm allerede udpeget, som et muligt sted til deponering af omtalte atomaffald fra atomforsøgsstationen på Risø ved Roskilde.

Bare det, at det er Sundhedsministeriet, der står bag denne rapport, lyder helt forkert i mine ører!

Et af argumenterne for, at Bornholm er egnet som atomaffaldsplads er, at vi har et godt og solidt grundfjeld som “sokkel”. Nu har det Skandinaviske grundfjeld været meget højere end det er i dag, så det vi ser i dag, er bare en nedslidt rest fra urtiden – og hvor mange dybe sprækker er der så i den?

Paradisbakkerne som affaldsplads?

Det er heller ingen hemmelighed, at det er Paradisbakkerne (af alle steder), der er udset til at skulle opbevare atomaffaldet. Men det nedslidte grundfjeld har masser af uopdagede sprækker, hvilket i sig selv vil være en direkte fare for effektiviteten af opbevaringen for atomaffaldet.

Sprækkerne i granitten ligger mindst i 90 meters dybde, så noget tyder på, at det udvalgte sted bestemt ikke er egnet, samt, at Sundhedsministeriets miljørapport er mere end mangelfuld på det område, hvilket Bornholms Regionskommune også beskriver som både overfladisk og utilstrækkelig i deres høringssvar !

Rapport = makværk

Alligevel peger miljørapporten på det bornholmske grundfjeld, som en mulig lokalitet for et depot, der skal kunne holde i flere hundrede år, når bare depotet placeres i et område og en dybde uden væsentlige sprækkezoner (allerede her, kan der slet ikke være tale om Paradisbakkerne, da grundfjeldet på ingen måde opfylder kravene).

For mig lyder Sundhedsministeriets miljørapport, som en rapport, hvor “løsningen” allerede er vedtaget. Nu skal det hele bare pakkes “pænt” ind, så bornholmerne kan sluge den bitre pille. Men så har Sundhedsministeriet gjort regning uden vært, for jeg er ret sikker på, at det vil ingen på Bornholm finde sig i.

Foto: Fra nettet

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *