Einars Prent og Forlag, Tórshavn

Det var denne daglige udsigt til Nolsø, jeg havde, da jeg boede på Færøerne

I 4 ½ år var Einars Prent og Forlag min arbejdsplads i Tórshavn (sådan staves Thorshavn på færøsk) på Færøerne.

Bogtrykkeren hed Einar Joensen og var bror til Poul F. Joensen, der var en meget kendt digter.

Poul F., som han mere er kendt under, udførte sin kunst i form af kærlighedsdigte, fortællinger og ikke mindst sange. Alle på Færøerne kender navnet Poul F.

Færøernes største bogtrykker

Einar Joensen var mindst lige så kendt som sin bror, men som Færøernes største bogtrykker – og ikke mindst som historieoplæser i den færøske radio, som den dag i dag bliver genudsendt (har jeg fået fortalt) – mange år efter Einar Joensens død.

Jeg kom til Færøerne første gang i 1966. Dengang var jeg den eneste udlærte typografiske trykker på de vindomsuste øer. Det var på det tidspunkt, at mange af skolebøgerne blev trykt på færøsk, samt blev de første dansk færøsk/færøsk dansk ordbøger trykt, hvilket jeg gjorde på Einars Prent og Forlag.

Einar Joensen, en stor bogtrykker på Færøerne

Vi trykte mange andre bøger bl.a. Vártings- og Løgtingsbók, som Einar Joensen renskrev fra de dengang håndskrevne arkiver. Dette kæmpearbejde udløste litteraturprisen til Einar Joensen, hvilket var fuld fortjent.

Dengang fik jeg også fornøjelsen af, at møde mange af datidens mest kendte færøske kunstnere og forfattere, som havde deres gang på trykkeriet.

En fremtidens mand

Einar Joensen groede aldrig fast i sit gamle fag, han havde altid blikket rettet mod fremtiden, og i en sen alder startede han et nyt trykkeri, som kom til at hedde “Einars Offsett”, hvor han fortsatte med at trykke bøger, men nu sammen med datteren og svigersønnen.

Selv efter at jeg rejste fra Færøerne, havde jeg flere telefonsamtaler med Einar Joensen, hvor vi gennemgik hele den grafiske verden på Færøerne. Jeg indrømmer gerne, at jeg så meget op til denne mand, og jeg savner stadig de mange samtaler vi havde sammen dengang.

Foto: Af Einar Joensn, ukendt, Nolsø, Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *