Bornholmske billeder af Joel Andersen

Hammershus, set fra Slotslyngen

I sin oktoberhilsen til bloggens læsere, sender fotografen et par billeder fra det Nordsjællandske – men også billeder, som er taget i sensommeren her på Bornholm, i forbindelse med Alice og Joel Andersens sidste besøg her på klippeøen.

Hammershus

Som jeg kan se på de tilsendte billeder, har de to fra Kregme i

Motiv fra Hammerknuden

Nordsjælland, været en tur omkring Slotslyngen, hvor Joel Andersen har haft Hammershus Borgruin i søgeren. Den vinkel, som måske nok er den mest viste, er mere “foran” Hammershus, med gangbroen i forgrunden, så derfor er jeg mere end glad for dette billede, der viser Hammerhavn og Hammeren Fyr i baggrunden – et rigtig flot motiv.

Jeg er tit stødt på meninger som, at “Bornholm burde høre under Sverige”, både fra danskere og svenskere, på grund af Bornholms beliggenhed, men når man læser efter i historiebøgerne, er bornholmerne bestemt ikke enig i den betragtning – tværtimod. Dog har Bornholm været under Sverige, idet Danmark og Sverige ikke altid har været lige enige i “de gode gamle dage”! Så når vi dykker ned i historiebøgerne, finder vi ud af, at Hammershus har været en ret væsentlig brik i Bornholms historieskrivning.

Slotslyngen – en flot naturoplevelse

Slotslyngen

Som skrevet, tog fotografen billedet fra Slotslyngen, og mange over på den anden side af vandet vil selvfølgelig spørge, “og hvad er Slotslyngen så for en tingest?”

Slotslyngen er et naturområde, som strækker fra Hammershus Borgruin og videre gennem Mølledalen til sydover mod Vang, som bekendt ligger på Bornholms vestkyst.

Et af mine ynglingssteder, her på Bornholm, må absolut være Slotslyngen. Nu er det meget svært at udvælge sig ynglingssteder her på Bornholm, da øen byder på rigtig mange naturoplevelser, at jeg tvivler på, at der er ret mange andre steder i verden, der kan byde på lige så mange naturoplevelser – på så lille et areal?

Parasolhat – her på slotslyngen

Parasolhat

Nu er det ikke “bare” det store vue, som vor fotograf er gået efter, da han var på besøg på Bornholm, for det Joel Andersen også evner er, at han hele tiden vender blikket ned mod det han betræder – og her støder han på svampen Parasolhat.

Parasolhatten er spiselig. Selve hatten er strækker sig fra 10 – 30 cm. På midten af hatten er der en spids kalot. Selve hatterenden er mere hvidlig flosset og tør. Lamellerne er hvide og meget tætte.

Selve smagen af parasolhatten er mild, og når man renser svampen skal man bruge en del vand, da svampen suger vand – som en vamp! Den kan forveksles med en fluesvamp, dog har fluesvampene en mere fastsiddende ring, samt er fluesvampens skæl ikke så fast som parasolhattens skæl.

En varde i nærheden af Salomons Kapel.

Varder

Joel Andersen og hustru var også en tur omkring Salomons Kapel – som jeg med skam må tilstå, at jeg endnu ikke har besøgt. Men det vil helt sikkert ske i nær fremtid.

Selve historien om kapellet vil jeg så gemme til jeg har besøgt stedet, samt fået taget de nødvendige billeder med den fortælling, der hører til dette meget specielle sted.

Joh, Bornholm oser af historie, der slet ikke kan vente med at blive fortalt!

Endnu en varde, men nok mere opsat for fornøjelsens skyld

Joel Andersen fortæller, at nogle mennesker har “hygget” sig med, at bygge nogle varder i nærheden af Salomons Kapel, og de skulle selvfølgelig i “kassen”, da ægteparret slet ikke kunne stå for disse varder.

Mange ved slet ikke hvad en “varde” er, men som “gammel færing” har jeg selv oplevet en del af disse yderst – dengang – vigtige stensætninger.

På Færøerne er der en del af disse varder, da de blev anvendt til “punkter” på en vandring i meget

Her en “hvidkalket” klippe ud fra Salomons Kapel

tåget vejr. Varderne blev placeret indbyrdes i en rimelig afstand, så man havde mulighed for at finde frem til den næste indenfor en given afstand – og dermed finde vej i tågen, eller bare at finde vej til et bestemmelsessted.

De varder vor fotograf fandt ved Salomons Kapel, er nok kun bygget af besøgende for deres egen fornøjelses skyld, da vi i dag kan finde vej med GPS-systemer, så en varde i dag er mere et levn fra fortiden.

Grenet støvsvamp fra Auderød Skov

Grenet støvsvamp

Nu skal vi ikke helt snydes fra billeder i det Nordsjællandske regi, da Joel Andersen har sendt et par billeder af en grenet støvsvamp.

Konsistensen er ret sej, og i det ukønnet stadie er den normalt 1,5 og op til 5 cm høje, hvor den kan variere i bredden fra 1,5 til 6,5 mm.

Her et eksempel på det grenet “hjortegivir”. Her fra Tisvilde Hegn

Den kan være helt rundcylindrisk til over i det mere uregelmæssige
runde stangform, men også helt over i det grenet som et hjortegevir!

Svampen kan næsten ikke forveksles med nogen anden svamp. Dog er der sjældne lignende svampe, der vokser på buske og andre plantevækster – men ikke vokser på løvtræ, som den grenet støvsvamp gør.

Svampen har den specielle egenskab, at det er den eneste kendte svamp, der også laver kloner, konidie-sporer, af sig selv – altså ud over de traditionelle sporer.

Foto: Joel Andersen

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *