Georg Stage på Bornholm

Georg Stage ud for Allinge havn d. 13. juni

Skoleskibet og fuldriggeren “Georg Stage”, sejlede til Allinge under Folkemødet, og lå for anker ud for Allinge havn, indtil skibet sejlede til Rønne den 14. juni, hvor jeg så skibet i havnen.

Det var første gang jeg så skoleskibet i en havn, så det var heldigt, at jeg havde mit Canon G9 lige ved hånden.

På Folkemødet

Georg Stage ankom til Allinge sidst på eftermiddagen den 11. juni – dagen før Folkemødet åbnede. Jeg havde læst, at skoleskibet ville ankomme, så det var en af de ting, jeg så frem til.

To kvindelige elever på kajen i Rønne

Dagen efter ankomsten, om formiddagen, fik Georg Stage besøg af undervisning- og forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen. Besøget gjaldt bl.a. at høre og se den måde, som man uddannede de unge mennesker på et skoleskib – og så er skibet altid et besøg værd.

Den gamle Georg Stage

Der har faktisk været en ældre Georg Stage, end den vi ser sejle rundt som skoleskib i dag. Den gamle Georg Stage stammer helt tilbage fra 1882. Skibet blev bygget på Burmeister & Wain i København. Skibet var også en fuldrigger, men en smule mindre end den nye Georg Stage. Skibet havde en hjælpedampmaskine på 50 HK. Dengang var besætningen på 10 officerer og 80 elever.

Georg Stage i Rønne havn

Den gamle Georg Stage forliste den 25. juni 1905, da den blev påsejlet af en engelsk damper “Ancona” i Hollænderdybet. Georg Stage sank ved påsejlingen og 22 elever druknede ved havariet.

Den ny Georg Stage

Georg Stage, som vi kender den i dag, er et stålskib fra 1934 – rigget som 3-mastet fuldrigger.

Skibet tilhører den selvejende institution “Stiftelsen Georg Stages Minde”, som blev oprettet i 1882 (fra dengang da den gamle Georg Stage blev bygget) af skibsrederen Frederik Stage og dennes hustru, Thea.

Forstavnen – også her i Rønne havn

Ideen med et skoleskib fra dengang var ud fra et stort behov om at uddanne kvalificerede søfolk. Skibet fik sit navn efter skibsrederparrets søn Georg, som døde af tuberkulose i en alder af bare 22 år i 1880.

Lidt facts om Georg Stage

Den ny Georg Stage blev bygget på bare 5 måneder på Frederikshavn Værft i 1934, men har siden måttet igennem flere ombygninger og moderniseringer, som har været påkrævet i takt med tiden.

Georg Stages første togt var den 24. april 1935, og først i 2004 blev hovedmotoren udskiftet med en helt ny Volvo Penta på 368 kW.

Skibet har en længde på 54 meter – med bovspyd, og en bredde på 8,4 meter, samt en dybdegang på 4,2 meter. Målene er ikke de mest imponerende for en fuldrigger, men de gør ikke skibet mindre flot – tværtimod.

Der er tilsammen 20 sejl med et sejlareal på 860 kvadratmeter. Af de tre master, er den største masthøjde på 31 meter.

Gallionsfiguren er overført fra det den ældre Georg Stage, og forestiller den unge Georg Stage, der døde i 1880.

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *