Cypernveteranerne på Cypern i 2006

Artiklen fra Aarhus Stiftstidende den 19. april 2006

I forbindelse med mit seneste indlæg om overgrebet på  Cypern i 1974, er det noget, der går de danske FN-veteraner meget på.

De danske FN-soldater, der i perioden fra 1964 til 1992, gjorde tjeneste på Cypern, som De Blå Baretter, har mere end svært ved at undslå sig, at Cypern er blevet en del af dem selv. Cypern går dem langt ind under huden. Derfor læser de alt, hvad der eventuelt kan tolkes som en løsning på Tyrkiets overgreb på Cypern i 1974.

Veteranrejser til Cypern

Da en del af Cypern Veteranerne tog på en veteranrejse til Cypern i 2006, blev veteranerne informeret på et besøg i Udenrigsministeriet i Nicocia på Cypern, af Ambassadør Erato Marcoullis, samt havde de et møde med den danske Anbassadør, Svend Wæver, og den danske chef for FN-styrken, Michael Møller, om situationen for en snarlig Cypern-løsning.

Erik T. Hansen, ved et arrangement d. 26/11-2012 på
den Cypriotiske domicil i Hellerup

Dette besøg havde Cypernveteranernes formmand, Erik T. Hansen, fået i stand med alle prominente personer på Cypern.

Mødet gjorde et stort indtryk på alle veteraner – noget man stadig taler om den dag i dag!

Efter hjemkomsten kunne veteranerne læse i Aarhus Stiftstidende (artiklen ovenfor), at FN’s daværende Generalsekretær Kofi Annan’s mæglingsforslag var faldet til jorden med et brag. Der var desværre ingen udsigt til en Cypern-løsning.

Det er mit håb, at EU vil have et ultimativt krav til Tyrkiet om, at der skal findes en løsning på Cypern-spørgsmålet, hvis der skal forhandles videre om en eventuel tyrkisk optagelse i EU.

Alt andet giver ingen mening!

Cypern løsning?

Men ….., spørgsmålet bliver ikke løst på samme måde som på Krim-halvøen – med en folkeafstemning, da Tyrkiet har ladet over 160.000 tyrkere bosætte sig illegalt på Nordcypern – efter mange cyprioter er emigreret fra den tyrkiske del, i protest mod Tyrkiets besættelse af den nordlige del af Cypern.

Cypern er et selvstændig land, som delvis er besat af Tyrkiet. For mig – og mange Cypern Veteraner, er det helt udelukket, at optage Tyrkiet i EU, så længe Tyrkiet har besat det nordlige Cypern!

Foto: Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *