Decemberhilsen fra fotografen Joel Andersen

Blishøne i sit rette miljø – i fuld gang med at spejle sig

Normalt er decemberbilleder noget med sne, der er i hvert fald det vi bilder os ind, men det er slet ikke unormalt, at et decemberbillede bare ligner et efterårsbillede – og det har jeg bestemt ikke noget imod.

De sidste år har vi, her på Bornholm, haft lidt for meget sne, og selv om mange ser frem til en hvid jul, så har jeg slet ikke noget imod en grøn jul.

Det første billede er af en blishøne, der er svært interesseret i sit eget spejlbillede. Blishønen er en helt almindelig ynglefugl, der holder til i søer og moser overalt i Danmark – dog med stor overvægt i Jylland. Blishønen skiller sig markant ud med sin sorte krop til sit hvide næb – med sin store hvide pandeblis. Pandeblissen er også ophavet til navnet Blishøne.

Selv om Blishønen lever i vandet, er den slet ikke nogen god svømmer, da den kun er udstyrret med svømmelapper langs kanten af tæerne.

Troldeskoven ved Tisvilde Hegn

Troldeskoven, lever helt op til mystikken i form af træerne

Denne gang har Joel Andersen sendt mig tre rigtig gode billeder fra Troldeskoven ved Tisvilde Hegn – eller bare “Hegnet” som det bliver kaldt af de lokale.

I 1500-tallet blev Tisvilde Hegn præget af sandflugten, som hærgede egnen på det tidspunkt, hvilket, flere steder, betød flyvesand på op til 20 meter.

I Troldeskoven er der en værdifuld urteflora, hvor “Knærod”, en orkide”, er ret speciel. Men også sjældenheder af

Denne stub, kunne jeg godt sammenligne med gummitræerne ved barkskifte.  

insekter, biller og sommerfugle holder til i dette noget specielle hjørne af Sjælland.

Der er også en meget stor og varieret fuglebestand i plantageområdet, som ligger direkte ud til Kattegat. I området er der flere hellige kilder, samt en kyststrækning på 8 km.

Langs kysten, op til Liseleje, findes der nogle af Danmarks mest efteragtede badestrande med brede kystklitter.

Endnu et motiv fra Troldeskoven, har fundet vej til Joel Andersens kamera

Kyst og klitter

Klitterne langs kysten er skabt af havet, og ikke mindst af vindens påvirkninger gennem flere årtusinder, hvilket gør hele området specielt unikt.

Men Tisvilde Hegn er specielt kendt for Troldeskoven, og når man ser Joel Andersens billeder fra området, med de forvredne og snoede fyrtræer, som vokser i en meget næringsfattig sandjord, er det fuldt forståeligt.

Området er også kendt for de mange fortidsminder i form af gravhøje, samt en tilsandet landsby – og ikke mindst, den kendte Asserbo Slotsruin. Så der skal rigtig mange gode (læs dårlige) undskyldninger til, hvis man ikke tager en tur i Troldeskoven, når man er på de kanter.

Lakrød Bægerlav

Andre naturbilleder

Joel Andersen har også sendt er rigtig godt nærbillede af Lakrød Bægerlav. Dette lav er en populær del af en juledekoration, da det holder sig godt i en stues tørre klima, for lavet har ingen rødder eller væv, det kan give den fornødne væske.

Lavet klarer sig med væde fra dug og regn, derfor har Lakrød Bægerlav en helt enestående evne til, efter en udtørret periode –

Bøgeblad i et fuglebad

på op til et helt år, at komme sig helt igen.

Det sidste billede fra Joel Andersens “Decemberhilsen” fra Nordsjælland, er dette bøgeblad.

I denne tid, har vi bøgeblade overalt, og navnlig os, der har bøgehæk. Lige for tiden står hækken med sine brune bøgeblade, hvor en del har fundet vej til græsplænen, fortovet, fuglebade – og ikke mindst i naboens have. Når vi når foråret, falder de sidste brune bøgeblade af, så vi har gavn af vore bøgetræer hele året rundt.

Foto: Joel Andersen

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *