Augustbilleder fra fotografen Joel Andersen

En rovflue – på rov

Så har fotografen, Joel Andersen, igen ladet høre fra sig. Jeg fotograferer selv en del, men den kvalitet som Joel Andersen leverer af Danmarks natur, kan jeg slet ikke leve op til, så mine læsere må nøjes med mine billeder – indtil Joel Andersen sender mig sine flotte kvalitetsbilleder.

Det første billede er af en rovflue med sit bytte. Denne familie af rovfluer, er af laverestående fluer, der ofte er grå eller sorte.

Brystet er kraftigt og bagkroppen er lang og tilspidset. Kropsbehåringen er som regel meget velududviklet. Hovedet har en kraftig stikke/sugesnabel. Rovfluen lever af andre insekter, som den ofte griber i luften. Den findes typisk på varme og tørre steder, og er kun aktiv på varme dage.

Husedderkoppen

Det næste billede er af en husedderkop, et insekt som vi alle kender til, men som bestemt ikke alle er lige fortrolig med. Jeg kender flere voksne personer, som ikke kan udstå denne edderkop, som er ganske harmløs.

De edderkopper jeg rendte på i Australien, var af en helt anden støbning.

Den store husedderkop, er også Danmarks største edderkop. Hunnen har en kropslængde på 15-16 mm, hvor hannen kommer ned på 10-14 mm kropslængde. Benene er ensfarvede brune, hvorimod har den lille husedderkop sine ben mere eller mindre stribede. Bagkroppens farve kan veksle mellem mørkebrun over til det gullige, med vinkelformede pletter og striber.

En grøn køllesværmer

Så går vi over til en grøn køllesværmer – og det er mig ubegribelig, at Joel Andersen kan få disse små fyre til at stå stille, alt imens han tager billedet?

En grøn køllesværmer hører ind under sommerfugle – eller mere bestemt, natsværmere. Hannen har et vingefang på 25-31 mm, mens hunnen er lidt mindre.

Forvingerne er metallisk grønne med et blåligt skær. Bagvingerne er mere grå og gennemsigtige. Følehornene er tydeligt takkede – næsten over i det fjerformede hos hannerne, mens hunnerne kun har ubetydelige takker.

En grøn køllesværmer er meget almindelig over det meste af Danmark, hvor den ses mest i juni og juli måned. Larvens farve er lysegrøn eller gullig, med brun ryglinje – og rødbrune sidestriber.

Nældesommerfuglen

Det næste portræt er af en nældesommerfugl – jeg har altså den største respekt for den slags billeder. Det må tage en mindre krig, at få et sådan et i kassen?

Denne sommerfugl er temmelig usædvanlig, da generationerne om forår og efterår slet ikke ligner hinanden!?!

Nældesommerfuglen er knyttet til planten “Store nælde”, og opholder sig derved i områder, hvor denne plante findes. Den er indvandret til Danmark for ca. 100 år siden, og er nu ganske almindelig over hele landet.

Nældesommerfuglen er den mindste danske sommerfugl af takvingefamilien. Dens vingefang ligger på 31-42 mm, så der er forskel på størrelserne. Hunnen er større end hannen, og har også rundere vinger. På afstand ligner forårsudgaven en perlesommerfugl, mens sommerudgaven kan minde om den hvide admiral.

Græsrandøje

Sommerfuglen Græsrandøje er ligeledes meget almindelig i Danmark, dog kan man forveksle den med Okkergul Randøje, hvilket både jeg og Joel Andersen gjorde – hvilket nu er rettet!

Som vi kan se på billedet, er det også, i dette tilfælde, lykkedes Joel Andersen, at få et godt eksemplar i kassen.

Sommerfuglens farve er meget mørkebrun, og er også temmelig stor af en randøje. Undersiden på forvingerne er orange, deri kan forvekslingen med en Okkergul  Randøje godt forekomme.

Græsrandøje er en art af dagsommerfugle, som tilhører familien randøjer. Hannen har en stor mørk plet af duftskæl på forvingen – og en lille øjeplet omgivet af orange farve. Hunnen har derimod ingen duftskæl, men her er øjepletten større. Hunnen har desuden et lyst bånd på undersiden af bagvingen.

Pimpinelle-køllesværmer

Det sidste billede jeg har fået tilsendt, er af en “Pimpinelle-køllesværmer”.

Ligesom den grønne køllesværmer, hører denne også til natsommerfugle. den er relativ sjælden i Danmark, men kan træffes i Nordsjælland, samt på øerne op mod Aarhus – og dels på det sydlige Djursland.

De danske “Køllesværmere” har nogenlunde samme levevis, og kan derfor behandles under et – men der er meget stor forskel på den geografiske udbredelse af de enkelte arter.

Larverne er gulliggrønne med ubetydelige sorte pletter. I Danmark lever larven kun på timian.

Pimpinelle-køllesværmeren flyver mest i juni og juli måned.

Nu glæder jeg mig til den 7. september, for så er der igen Handicap Tour de Bornholm – og den dag komme Alice og Joel Andersen igen til øen, for Alice er fast deltager i løbet 🙂

Foto: Joel Andersen

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *