En sovjettisk trawler på Færøerne

Fiskebåd i Thorshavn                               Foto: Erik Krog, 2009

I de gode gamle 60’ere, da den kolde krig imellem Øst Og Vest var på sit højeste (tænk bare på Cubakrisen, og hvad denne kunne have medført), fik Færøerne ofte “besøg” af fiskeskibe fra det store Sovjetunionen. Det var helt almindeligt, at fiskere drog meget langt omkring for, at få fat i de ønskede fangster. De færøske fiskere drog til tider på 3-4 måneders fisketogter omkring de islandske og grønlandske kyster, derfor var der intet usædvanligt i, at se fiskeskibe fra Sovjetunionen i Nordatlanten.

Når skibene befandt sig så langt væk fra de hjemlige havne, var de selvfølgelig nødt til, at have lidt nyt proviant ombord – og ikke mindst, fersk vand.

Det var under en sådan besked (fersk vand), at en sovjettisk trawler søgte ind til havnen i Thorshavn. Dengang var det altid et tilløbsstykke, når der kom fremmede skibe til havnen, og da de fleste færinger altid tog en tur omkring havnemolen i frokostpausen, var der derfor også en del børn på molen.

De sovjettiske fiskere var flinke mennesker, så de stod på kajen og delta chokolade ud til børnene, mens en af deres kammerater tog billeder til minde om deres tur til Færøerne.

Thorshavn havn i 2009                                                                                                                                                 Foto: Erik Krog

Der gik en rum tid efter fiskernes besøg i Thorshavn – ja, faktisk var besøget gået næsten helt i “glemmebogen”, sammen med mange af de øvrige skibe, der af og til kommer ind til Thorshavn – hvis ikke det lige fordi, at et eksemplar af det store sovjettiske dagblad, Pravda, dukkede op på Færøerne. I avisen var vist et af de billeder, som fiskeren fra den sovjettiske trawler, havde taget af børnene, der fik chokolade på kajen. En flot gestus af fiskerne, fra det store land mod øst, at sætte seancen i deres største avis.

Da man så senere fik oversat teksten under billedet, stor der følgende: “Sovjettiske fiskere deler brød ud til sultne børn på Færøerne”.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *