Tasmaniens skovbrande

Livet gror ud fra de sortbrændte stammer

Da jeg første gang kom til Tasmanien i 1967, havde der været voldsomme skovbrande på øen året før.

Mange frugtplantager (Tasmanien er meget berømt for deres æbleplantager) var totalt brændt ned i 1966, og da vi kørte op til Wayatinah, så vi masser af nedbrændte træområder, hvor der før havde været frugtplantager.

Der, hvor ilden raser nu, er i områderne, omkring de steder, hvor jeg har været – og ikke langt fra den arbejdslejr og de kraftværker vi i sin tid var ansat på. Stederne ligger ca. 80 km nord for Hobart.

Men også områderne nede ved Port Arthur, den gamle fangelejr/fængsel på Tasmanien, er hårdt ramt af ilden. Jeg besøgte bl.a. også Port Arthur i 2007, hvor der nu bare der murene tilbage pga. bushfire.

Her et andet eksempel på liv

Men naturen i Australien er indrettet således, at det er et helt naturligt cyklus med bushfire. De mange gummitræer, som findes i Australien, afbarker sig selv i årets løb. Barken ligger sig på jorden, og bliver til “optændingsbrænde” til en ny bushfire – det er helt naturligt for den Australske natur, bare ikke for menneskene som bor der. Her indgår æbleplantagerne slet ikke i det cyklus.

Når man kører rundt i en skov, hvor der har været en større brand, kan man se hvordan livet gror frem på de sortbrændte stammer. Nye grønne skud er, for os nordboer, et større paradoks på i sådanne omgivelser, men er, som sagt, en helt naturlig ting i den australske natur.

Her i dette område, ca. 80 km nord for Hobart, er et af de steder hvor ilden raser

Fotos: Erik Krog (2007)

OBS: Læs sidens kommentar, som kommer fra Erik Rudolf. Han var i sin tid med til at bygge kraftværket Repulse ved Derwent River – som netop er stedet som mit billede (ovenover) er taget fra (jeg står med ryggen til kraftværket og tager billedet). Erik Rudolf bor stadig på Tasmanien i det nordlige Hobart.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , . Bogmærk permalinket.

En kommentar til Tasmaniens skovbrande

  1. erik skriver:

    Det menes at brænden begyndte her, efter en Camper forlod sit lejrbål uden at slukke det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *