En tur til Nexø med gamle vennerMartin Andersen Nexø’s barndomshjem, set fra haven

I denne uge fik vi besøg af gamle venner fra Kgs. Lyngby. Disse gode venner stammer helt tilbage fra april 1960, hvor jeg startede i mit første cykelløb i Lyngby Cycle Club, herefter startede et livslangt venskab med min sportskammerat Olaf. Olaf havde sin kone, Margit, samt sin far, Max, som er 92 år, med til Bornholm. De besøgte os også sidste år, hvor det var første gang Max besøgte øen.

Min gamle cykelkammerat, Olaf
– og hans kone, Margit
En af mindestuerne i Nexø

Det ligger i sagens natur, at vi får talt meget cykelløb fra dengang der var “rigtige cykelrytter” til, og da Max og hans nu afdøde hustru, Else, altid kørte med os unge knejter rundt til cykelløb i 1960’erne, var der rigtig mange minder, der blev vendt og drejet. Dette emne kunne sikkert også blive for meget for vore koner, Birthe og Margit, der dengang ikke var en del af os.

Et af de steder, der ikke blev besøgt sidste år, var Nexø, så det havde jeg i baghovedet, da jeg havde på fornemmelsen, at Martin Andersen Nexø’s hus i Nexø, måtte være en oplevelse for Max – og da Max ikke er særligt godt gående, skulle vi ikke ud på de helt store og lange traveture. Og mit forslag om museet i Nexø, blev også, som forventet, særdeles godt modtaget af Max.

Huset i Nexø, bliver “kaldt for Martin Andersens Nexø’s barndomshjem”, hvilket man nok skal tage med et gran salt, da den kendte forfatter ikke boede der ret lang tid i sin barndom – faktisk kun i et par år, efter kustodens oplysninger. Dog har huset sin berettigelse for forfatteren, da huset blev bygget af hans far, Hans Jørgen Andersen, Martin og hans bror, Georg. De flyttede ind i huset i 1882, og da Martin Andersen Nexø blev født i 1869, var han på det tidspunkt 13 år gammel og allerede teenager – derfor disse anføretegn om barndomshjem.

Huset i Nexø, er nu et museum og mindestuer for Martin Andersen Nexø. Der er opsat en fladskærm i en af stuerne, hvor man kan sen en DVD om forfatterens liv, en DVD på 50 minutters længde.

I den indre del af huset, er der opsat en fladskærm.

Huset i Nexø er bestemt et besøg værd, da forfatteren er en af vor mest læste forfattere i Danmark – og ikke mindst i det store udland. Den kendte forfatter har skrevet over 1000 større og mindre værker, og må siges at have været ret produktiv i sit forfatterskab.

Hans bøger er oversat til mere end 44 sprog og er udkommet i mindst 10 mio eksemplarer, hvilket må siges, at være en anseelig del for en dansk forfatter. Faktisk er han den mest læste danske forfatter, i det 20. århundrede, der er læst af flest mennesker i verden.

Max på “Bryghuset” i Svaneke, hvor den stod
på bryggerben – og naturligvis en Svanekebryg

Efter turen i Nexø, gik turen til Svaneke, hvor vi indtog et dejligt måltid mad på restauranten “Bryghuset”, som Svaneke Bryggeri står for. Egentligt var vort besøg i Svaneke på “Bryghuset”, den totale modsætning til det som Martin Andersen Nexø i sin tid skrev om, hvilket vi kom lidt ind på. Vi har flere gange være på “Bryghuset”, som vi varmt kan anbefale.

Men vi lever jo også i en meget anderledes tidsalder, selv om vi bestemt ikke tager skade af, at blive mindet om, at dengang, var dagens Danmark, samt forholdene for den almindelige arbejder, meget anderledes end det er i dag.

Efter besøget i Svaneke, tog vi kystvejen mod Tejn, hvor vi lige skulle en afstikke ned gennem Gudhjem. Herefter stod det på kaffe i huset i Tejn, hvor dagens tur blev et af de emner, som vi flere gange vendte tilbage til.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *