Færøerne

Før jeg tog til Australien, var jeg et ½ år på Færøerne – men, efter Australien tog jeg næsten 4 år mere på de stormomsuste, men utrolige dejlige øer i Nordatlanten.

En ældre “danskaustralier” genser Færøerne i 2009, og som man kan bemærke, blæste det også den dag.

Jeg var, i sin tid, ansat som typografisk trykker på trykkeriet “Einars Prent og forlag” i Thorshavn – og i en periode også som faktor.
Færøerne blev en helt speciel del af mit liv – en del jeg aldrig glemmer. Min gamle rejsekammerat fra Australien, Erik Rudolf, kom senere til Færøerne – men rejste igen til Australien, da det dengang var noget vanskeligt, at finde arbejde indenfor hans fag som elektriker.
Lige før nytåret 1970/71, var jeg atter tilbage i Danmark. Men jeg glemte aldrig Færøerne, så min kone og børn har været med flere gange tilbage til øerne, hvor vi har besøgt nogle af mine gamle venner. Som tiden er gået, er en del af vennerne, af naturlige årsager, faldet bort – dog holder én stadig ved, Jens, som oprindelig kommer fra “det synnejyske”, men blev gift, fået børn og nu børnebørn, så han er blevet færing på alle måder.
Jens boede en del år i Fuglefjord på Østerø, men er, på sine gamle dage, flyttet, sammen med sin kone Ingibjørg, til Thorshavn. Det er altid dem jeg besøger, når jeg er tilbage på Færøerne.

Kirkjubour og Velbastadur

På vestsiden af Streymoy (Strømø) findes denne flotte udsigt

En af deres sønner bor i Velbastadur, på vestsiden af Streymoy, med en fantastisk udsigt over til øerne Hestur og Koltur – jeg bliver helt misundelig.

Et af mine absolutte favoritsteder er Fuglefjord, og hver gang jeg kommer tilbage til Færøerne, skal jeg lige en tur omkring bygden. Selve bygdens placering mellem de høje fjelde, er helt i særklasse.
Også Viðareiði på Nordoy er et rigtigt flot sted, som de fleste naturelskere kan falde helt i svime over. Det vil være helt uoverskueligt, at fortælle om alle de smukke steder, som Færøerne består af, men fælles for steder er, at langt de fleste turister knytter sig til lige netop “deres” sted, så derfor, er der næsten lige så mange meninger om det smukke Færøerne, som der findes mennesker, der har besøgt disse øer i Nordatlanten.

Den færøske båd, er en direkte kopi af vikingeskibet

Den færøske båd, er en direkte efterkommer af de gamle vikingeskibe. Båden er rigtig søstærk, hvilket siger sig selv, når den skal anvendes i Atlanterhavet. Det er også den type, der anvendes under grindefangst – dog har man i dag motorer i bådene.
I “de gode gamle dage”, roede færingerne ud på havet for at drive grinden ind mod land. Med det i mente, kan man hævde, at fangstmetoden nok var noget mere fair overfor grindehvalen.

Jeg har selv deltaget i grindefangst flere gange, og nyder hver gang, jeg er tilbage på Færøerne, et stykke grindekød, og ikke mindst spækket, som findes i to udgaver – tørsaltet og lagesaltet.

Kongsgården i Kirkjubour

Lidt syd for Velbastadur ligger Kirkjubour – med den berømte Kongsgård, som en af de centrale emner for bygden. En usædvanlig flot gård, som skal ses. De ældste dele af blokhuset stammer helt tilbage omkring år 1000.
Et anden berømt “emne” i bygden er Magnuskatedralen – eller bare Muren som den kaldes på egnen. Den er aldrig blevet færdiggjort, men menes påbegyndt omkring år 1300. Når man kommer til “Muren”, forstår man hvorfor den har det navn.
En bekendt af mig på Færøerne fortale mig, at ikke så langt fra Magnuskatedralen, havde man fundet “en lille træsplint”, som var fra Jesus kors. En anden fortalte så, at hvis alle de træsplinter, der var fundet fra omtalte kors blev samlet på ét sted, kunne mængden af hele Grib skov ikke slå til.

Den færøske gæstfrihed

To af mine gamle venner er samlet, Jens tv. og Erik i midten

Da jeg sidst besøgte Færøerne i 2009, havde jeg min gamle ven fra Tasmanien med. Jens fra Fuglefjord, som nu boede i Thorshavn, havde et “aftrædelsesjob” i et af Thorshavns trykkerier, så derfor kom et besøg i stand på trykkeriet. Det var faktisk en ret god idé, da jeg mødte to gamle kolleger, som jeg ikke havde set i mere end 40 år.

Jens og Ingibjørg bød senere på stegt lammekølle – og det var ikke så ringe endda.

En ting er unikt på Færøerne, og det er den færøske gæstfrihed. Så ud over det storslåede sceneri, som den færøske natur er, må den færøske gæstfrihed også komme med på de oplevelser man MÅ have med på listen over seværdigheder på Færøerne.

Det gamle Thorshavn

En af de smalle gyder i det gamle Thorshavn

Det gamle Thorshavn, altså området nede omkring havnen, er fyldt med idyl. Dog er der en del af de rigtige gamle steder, der trænger til en kærlig hånd, men lang de fleste huse er yderst velholdte.

Hvis man er bidt af ivrig fotograf, kan man få rigtig mange gode motiver i kassen, ved bare at anvende en ½ time i det område, men jeg anbefaler alligevel noget længere tid i den gamle bydel, da man helt sikkert vil snyde sig sel for en godt oplevelse, hvis man ikke tager sig god tid.

Navnlig Tinganes er en speciel oplevelse. Tinganes ligget lige imellem den større østhavn, og den noget mindre vesthavn, hvor bl.a. skibsværftet holder til.
I “de gode gamle dage”, hvis tinget ikke kunne blive enige om en bestemt sag, blev tingets medlemmer jaget ud på det yderste af klippen, som Tinganes er bygget på – og de kom ikke ind før de var enige om sagen.
Måske var idéen ikke så ringe endda – måske kan idéen anvendes på Christiansborg?

Det historiske Tinganes ligger lige midt i Thorshavn havn
Den smalle vej ned til Tinganes. Smukt er det!

 

Erik Rudolf lynskudt på Tinganes i 2009, hvor han er i færd
med, at opstille trefoden til sit kamera

 

 

Skansen, med udsigt til øen Nolsø, er efterhånden en Ø i Thorshavn. Skansen er et gammelt forsvarsværk, med bl.a. kanoner fra det engelske krigsskib “Hood”, samt endnu ældre kanoner, pegende ud mod havet.

Måske er der nogle af bloggens læsere, der kan fornemme, at Færøerne har en stor plads i mit hjerte?

Læs også min bog, “To tørfisk med det hele”, hvor Færøerne har en meget stor plads. Bogen kan købes på nettet ved BoD på dette link https://www.bod.dk/bog/erik-krog/to-torfisk-med-det-hele/9788771886382.html men kan også bestilles i alle boghandler landet over.

Jeg kommer til, at skrive en efterfølger til omtalte bog – for selv om Olaf rejser til Australien, så er det både sikkert og vist, at han returnerer til Færøerne igen 🙂 

Bestil “To tørfisk med det hele”    her