Bornholm


Vinteren 2010-2011
 

Her et billede af vor hytte, læg mærke til lysmasten i højre
side, så kan man fornemme snehøjden

Jeg vil lige starte med et par billeder fra vinteren 2010-2011, som var ved at lukke os totalt ude fra alt. Vi var i den grad så isoleret fra alt, at vi ikke fik tilført varer til vor lokale brugs, så den lignede en sovjetisk købmand under udsalg.

Sneen lagde sig tungt på taget af carporten, så taget var ved at brase sammen under vægten. men uanset dette, måtte jeg op på taget for at rydde sneen bort – og så håbe på, at taget kunne holde.
I år har jeg fået skåret 4 stolper, så jeg kan understøtte taget – hvis vi skulle være så uheldige, at få en sådan omgang sne igen
Bygningen på havnen lignede en dybfryser
På vejene kørte kun traktorer – hvis der kom nogen frem overhovedet.
Vi skulle have været i Sønderjylland og fejre Jul, men dette måtte vi opgive. Rejsen blev udsat hele tre gange. Først den 30. december, var vejene ryddet så meget, at vi kunne komme af sted. Dog var det kun de store veje – langs kysten der var ryddet, og mange steder kun i ét spor, med vigepladser.
Da vi nærmede os Hasle, havde vi en fornemmelse af, at vi kørte i en form for tunnel. Alle sideveje var blokeret af meterhøje driver, så den vinter glemmer vi ikke lige med det samme.
Trolling Master Bornholm
Tidligt på foråret afholdes Trolling Master Bornholm her i Tejn. Det drejer sig i alt sin enkelthed om, at fange den største laks i Østersøen. På dette link, kan du få de sidste nye informationer om konkurrencen http://www.tv2bornholm.dk/events/trolling.aspx

Konkurrencen afholdes af TV2 og har deltagere fra alle lande omkring Østersøen – og Norge selvfølgelig, da der er et indbyrdes slagsmål imellem de nordiske lande, der lige skal afklares.

Der er stor aktivitet i havnen inden start
Inden starten bliver der udvekslet erfaringer med diverse fiskeredskaber, dog bliver fiskepladserne aldrig røbet, det er den enkeltes skippers private hemmelighed – og ingen kan vride den viden ud af ham.

Der er ligeledes et opgør om hvem der fanger flest laks, samt en national konkurrence – og de går alle ret meget op i denne konkurrence, skal jeg hilse og sige.

Trolling Marster Bornholm er et tilbagevendende begivenhed, der kun vokser sig større og større. TV2’s vejrmand, Peter Tanev, leder hvert år slagets gang, samtidig med han passer vejrudsigten på TV2.
Det er ikke småting deltagerne finder på, for at markere sig.
Når man går sig en tur på havnen, både inden konkurrencen går i gang, samt om aftenen efter dagens konkurrence, får men det helt klare indtryk, at deltagerne hygger sig gevaldigt i hinandens selskab.

I de år Trolling Master Bornholm har været afholdt i, har solen altid stået meget højt. Vi har haft dage, hvor blæsten har afkortet konkurrencen med nogle timer, men det er også alt.

Her går starten i 2011
Så velkommen til Trolling Master Bornholm 2014, fra den 30. april til den 3. maj 2014
Konkurrencen arrangeres i samarbejde med Melsted Trollingcenter.

 
Færinger på besøg på Bornholm
For nogle år siden, havde Ældresagen en annonce i Rytterknægten, hvori de søgte bornholmere til at medvirke i en ”session” med 53 færinger (mener jeg at kunne huske). Da gæsterne var af en moden alder, mente man, det var en opgave for Ældresagen. Seancen skulle foregå på Café Værftet i Sandvig.
Det var lige noget for mig, tænkte jeg, så kunne jeg fortælle mine ”tidligere landsmænd”, hvordan jeg opfattede Bornholm, samt give dem lidt historie med på vejen.
Jeg ankom på Café Værftet lidt tidligt, bl.a. for at finde mig et bord, hvor der ikke allerede sad nogle ”indfødte” sammen med gæsterne fra Færøerne. Da jeg havde udset mig et bord, satte jeg mig ned ved de forventningsfulde mennesker. Da færingerne derefter fortalte, at de var fra Suderø, spurgte jeg så, om de kom fra Vágur eller måske Sumba? Færingerne var noget forbløffet.  Er du stedkendt? -kom det uundgåelige spørgsmål så, hvilket jeg måtte indrømme.
Jeg fortalte så, at jeg havde boet på Færøerne, og værdsatte disse øer meget højt. Ja, fortalte jeg videre, på Færøerne bliver man meget hurtigere accepteret, end én fra det øvrige Danmark, der bosætter sig på Bornholm.
Dette gav dem en del panderynker – for nu fyldte jeg dem med noget slemt vrøvl, da der ikke kunne være nogen forskel på bornholmere, sjællændere eller jyder – så stort var Danmark nu altså heller ikke.
Derefter fortalte jeg om det bornholmske sprog, der har status som eget sprog, hvilket kom en del bag på dem, så jeg måtte give eksempler på bornholmske ord i forhold til rigsdansk.
På Bornholm har jeg status som ”førder” – altså tilflytter. I Jylland havde jeg arbejdet sammen med en bornholmer i 30 år, uden at vi havde kaldt ham noget tilsvarende. Faktisk kan jeg overhovedet ikke fordrage ordet ”førder”.
Det var tydeligt, at de gode færinger havde svært ved at tro mig.
Kort efter rejste formanden sig for Ældresagen Bornholm sig op, og bød velkommen til de gæstende færinger. Formanden indledte med at fortælle de undrende gæster, at her på Bornholm var der to slags bornholmere, de rigtige bornholmere og så ”førderne”. Færingerne fra Suderø var ved at ryge ned af stolene.