Rød fluesvamp

Det er ved at være sidste udkald for at få et godt billede af den røde fluesvaamp – som man også kan ane på det billede, jeg tog af svampen i går på Østre Borregård mellem Hasle og Allinge.

Man kan altid finde denne svamp under enten gran eller birk, så der var ikke noget unaturligt i min opdagelse på det sted jeg fandt den – nærmest tværtimod. Dog havde jeg aldrig set denne svamp før i dette område, men den megen vand har virkelig givet svampene det bedste betingelser for vækst. F.eks. er vor græsplæne for tiden fuld af svampe af alle mulige arter – dog ikke den røde fluesvamp!

Vi kan kende svampen på den 5 til 15 cm dybrøde hat med hvide/grålige skæl spredt ud over hatten. Lamellerne har et andet kendetegn, idet de er hvide og kan iagttages enkeltvis under hatten

Når vi så går længere ned til selve stokken, kan vi helt forneden se knolden omgivet af skeden. Stokken er tilligemed omgivet af hvide skæl. Øverst ser vi en hvid ring, som kan gå over i det gullige skær i kanten af ringen. Stokken er i højden mellem 7 til 15 cm.

Selv om svampen også er anvendt som rusmiddel, vil jeg ikke anbefale at prøve det, for det kan sagtens ende med, at du kan udvikle en psykisk lidelse – så derfor, må du nøjes med synet af denne smukke svamp.

Typiske eksemplarer af rød fluesvamp burde ikke kunne forveksles med andre danske arter.

Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *