I disse corona tider

I disse tider, hvor coronavirusen huserer overalt i hele verden, er det sundt for sjælen, at se på noget smukt, og det er lige her, at naturfotografen fra Kregme kommer ind i billedet. Og hvad er så mere aktuelt end vore forårsbebudere, som Joel Andersen har sendt mig flere eksempler på, her sidst i marts måned.

De første billeder er af to ahornspirer. Nu skal jeg ikke gentage alt med blomster og bier i dette indlæg, men kort fortalt bliver, som bekendt, et frø dannet ved bestøvning, hvor hanblomstens pollenkorn kan blæse over til hunblomsten støvfang, der efterfølgende vokser ned gennem støvvejen.

Den videre udvikling er, at det smelter sammen med et frø i hunblomstens frugtknude.

Så er der spiren, som billedet til venstre viser. Her ligger frøet først i dvale, før det er klar til at spire, og det gør det ikke før forholdene er til det.

Naturen retter sig ikke ind efter en kalender, men efter forholdene, hvilket vi også kan konstatere for tiden, med den meget milde “vinter” vi har haft i år. Flere steder er f.eks. bøgen allerede sprunget ud i Danmark, og vi har ikke engang den 1. april. Da jeg engang tog til Australien, havde vi forår i Danmark, og så landede jeg lige ind i efteråret Down Under. Noget af en underlig oplevelse.

De blå og hvide anemoner
Det er ikke andet end et par dage siden, jeg så på TV, at den blå anemone var sprunget ud, og det er den så også i det Nordsjællandske, kan jeg konstatere.

Jeg kan dårlig blive i bedre forårshumør af disse meget smukke billeder – af en lige så  smuk en blomst.

Hver eneste forår bliver vi altid overvældet af det væg til væg tæppe, vi møder i skovbunden af denne blomst.

Her på Bornholm er vi ikke lige så langt fremme, men det kommer meget snart, og så skal jeg nok være der med mit kamera, for det er et syn jeg nyder hvert år – og især på mine cykelture.

Den har en højde på bare ti til 25 cm, hvor vi oplever den med de 6 til 7 kronblade.

Normalt blomstrer den fra april til maj, men igen, så indretter naturen sig efter forholdene, derfor ser vi den blomstre allerede nu her i marts måned.

Den er faktisk en urt, der hvert forår, gennem jordstænglen, skyder blomster og blade op over jorden. Det er den nødt til, for når først træerne får blade, skygger de så meget, at al lys forsvinder fra skovbunden, og så er det “godnat” med anemonens blomster. Dog lever jordstænglen videre og vil igen være klar til næste års tidlige forår.

Skarven
Ja, den kender vi også til her på Bornholm. Vi oplever den mest siddende ude på klipperne – et stykke ud i vandet, for skarven er en rigtig fisker.

Nyd lige dette billede af fuglen, og hvis du klikker på billedet får du endnu mere ud af motivet.

Fjerdragten er helt sort med hvide ansigtstegninger, som vi kan se på billedet. Der er faktisk to arter af skarven i Danmark, for her kan vi støde på den, der kaldes for mellemskarven, og på den nok mere almindelige, storskarven.  Den er lidt større og den mest robuste af dem. Det er bl.a. den, vi oplever her på Bornholm ved vore kyster.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *