Februar 20 – i naturens tegn

Atter har jeg modtaget nogle helt unikke billeder fra naturfotografen fra Kregme i Nordsjælland.

Orange bægersvamp
Svampene er et meget apropos til vor fugtige vejr, hvor kun åkander kan slå dem af pinden

Først har vi den orange bægersvamp – mener Joel Andersen, jeg er mere tilbøjelig til at tro, at det er en Krølhåret pragtbæger, men flot er den. Dog er der er andre end jeg, der har taget fejl af denne svamp.

Den Krølhåret pragtbæger har et bredt frugtlegeme, der strækker sig fra 1 til 8,5 cm – et dybt bæger- til kugleformet uden top til det uregelmæssige øreformet

Den orange bægersvamp har et frugtlegeme der er uregelmæssigt bægerformet – men med bølgende rand. En orange inderside, hvor ydersiden er mere hvidlig melet (måske som billedet, så jeg tager nok fejl?).

Gul bævresvamp
Den gule bævresvamp er en ganske almindelig svamp, der vokser på løvtræer.

Konsistensen går fra det slimede geleagtige til meget vandede geleagtige. Denne svamp er ikke lige den, man forveksler med en anden svamp, dels på grund af den meget kraftige gule farve, men også på den foldede struktur – sammen med voksestedet. Den regnes ikke for direkte spiselig, da den smager noget i retning af oblat eller vådt mel – siges der, så det må de nok have prøvet, når det kan sammenlignes med det (for jeg har ikke)?!?

Man kan træffe denne svamp fra september til marts måned, men nu er det, at vor natur ikke lever efter en kalender, men efter temperatur, vind og vejr, så den kan sagtens træffes i mange andre måneder.

Støvsvampe
Det næste motiv kalder naturfotografen for “henfaldne støvsvampe”, – og det må jeg nok sige.

Jeg er faldet over denne oplysning om bruskbolde kontra støvbolde, så den vil jeg lige gentage her på bloggen:

Du kan kende bruskbolde fra støvbolde på, at de altid er mørke indeni. Støvbolde er lyse indeni som unge – og spiselige uden de mange kommehuer – så længe de er det; bruskbolde er altid mørke indeni. Man kan også kende bruskbolde på en ganske karakteristisk metallisk lugt, nærmest som gammelt rustent jern. Bruskbolde er giftige, og også alt andet end appetitlige.

Jordtunge
Noget helt nyt fra Joel Andersen er denne Jordtunge, for den mener jeg ikke vi før har set fra det Nordsjællandske?

Jeg mener, det må være den brede Jordtunge, der har en ret kraftig og typisk øverst affladet, sort jordtunge med en svagt tottet stokoverflade. Den skulle være ret vidt udbredt (jeg kender den ikke selv, selv om den er ret almindelig).

Og igen, jordtungen kender intet til kalendere, så selv om den kan træffes fra september til og med december, så går også denne efter vejret. Til orientering kan jeg oplyse læserne om, at ude i Døndalen, her på Bornholm, er ramsløgene allerede ret højt oppe – i februar!

Joel Andersen oplyser, at alle disse viste svampe er fra Arresødal Skov (du gør dig selv en stor tjeneste ved at klikke på billederne, for så får du den hel rette oplevelse ud af naturfotografens arbejde).

Spurvehøgen
Dette motiv er fra fotografens egen have i Kregme. Han skriver om oplevelsen: Den sad 10-12 meter fra vores stuevindue. Så jeg skyndte mig at få fat i kameraet for at få et par skud af den. Det blev heller ikke til mere før den fløj.

I forhold til den mange andre rovfugle, vi har i Danmark, er spurvehøgen en lille en af slagsen. Den kan kendes dels på den lange hale – og dels på de afrundede vinger, hvilket er et helt særligt kendetegn for denne fugl. Her på Bornholm har vi efterhånden ret mange rovfugle, og vi ser dem ret jævnligt – bare på en almindelig biltur fra Tejn og ind til Rønne.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Februar 20 – i naturens tegn

  1. John Grønbæk Jakobsen skriver:

    Flot-flot igen meget fine billeder… Tak….

  2. Erik Krog skriver:

    Tak John, altid godt med en god kommentar for det arbejde, der ligger bag fotografens arbejde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *