Ikke en almindelig cykelsti

Det er snart 20 år siden, jeg kørte omkring halvdelen af strækningen ad den gamle jernbane mellem Rø og Klemensker på Bornholm.

Allerede på den del fik jeg en fornemmelse af, at jeg befandt mig et helt andet sted end på Bornholm, for det var meget anderledes fra de øvrige ruter, jeg normalt cyklede.

Engang lå her jernbanespor, og da banen blev nedlagt, lå flere jernbanestrækninger lige til højrebenet, for at indtage pladsen som cykel- og gangstier.

Hver gang jeg har cyklet omtalte strækning fra Rø, har jeg mødt mennesker, der anvender stien til gåture, både alene og par, men også med deres hunde.

Langs ruten er der flere steder med bænke, så man kan sagtens finde hvilepladser.

Naturen
Selve naturen omkring den gamle bane er et kapitel for  sig selv – den skal opleves året rundt, for naturen skifter hele tiden.

Og så er der selvfølgelig selve “Kleven”, der ligger meget tæt på byen Klemensker

Navnet “Kleven”.
Jeg har selvfølgelig dykket lidt ned i navnet “Kleven” – for skal en kløft da ikke staves med et “ø”?

Og her er jeg stødt på denne forklaring:

Det tidligste lokalitetsnavn findes på Hammers Kort fra 1746-50, og her hedder den “Klef Dalen”.

I TrapDanmarks første topografiske beskrivelse af Danmark fra 1858-1860 er stedet fortsat stavet med et “e”, og sådan fortsætter det i dette værks senere udgaver.

På Generalstabens nyere kortværk fra 1883 derimod er stedet blevet stavet med et “ö”, og sådan fortsætter det på alle nyere statslige kortværk – altså med et moderne “ø”. Dog må navnet Kleven antages for at være det mest korrekte, selv om at det er en kløft i sprækkedalen, der henvises til!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *