Teglkås Havn og Udmarksvej

Når jeg først har skrevet om Helligpeder, så er det vel ret naturligt, at jeg kører videre ad Teglkåsvej mod Gines Minde, og skriver lidt om Teglkås Havn – men, hvordan kommer så Udmarksvej ind i billedet?

Joh, når man kører mod Gines Minde ligger Udmarksvej lige før Teglkås Havn, hvor den går ret op til højre – og kort derefter skarpt til venstre. Herefter går det bare op og op, hvor man efter ca. 20 meters kørsel er oppe over hustagene. Det er lige netop den bakke, vi cykelryttere kører efter, når turen går den vej omkring. Derfor.

Teglkås Havn
Men – på venstre side af vejen ligger den lille hyggelige havn, Teglkås Havn. Da jeg ankom til havnen, var en mindre båd lige kommet ind med fire kvinder ombord. De var godt tilknappet i vintertøj.

Denne havn er, på samme måde, som den i Helligpeder, en rigtig kulturperle for området.

Havnen har en lille inderhavn og en ditto yderhavn, hvor gæstesejlere er meget velkomne, men man skal lige være opmærksom på, at der nord for indsejlingen er store sten, så besejling i pålandsvind kan være yderst problematisk.

I 1700-tallet var den lille “by” kendt som “Tegl Kaas”, hvor den i 1800-tallet skiftede status til Kaas Fiskerleje.

Tilbage i 1930’erne var der her i fiskerlejet omkring 20 fiskere, hvor deres indtægt hovedsaglig kom af sild og torsk. I dag er der kun lystfiskeri tilbage.

Den sidste renovering af havnen er helt tilbage i 1996, så måske er her også en opgave for kommunen, for man kan vel næppe kaste alt over på det frivillige arbejde?

Hele vejen, fra før Helligpeder, fulgte jeg en enlig havkajak. Det måtte have været en kold omgang derude på havet, så jeg var ret sikker på, at den søgte ind i enten Helligpeder Havn, eller i det mindste i Teglkås Havn, men kajakken fortsatte bare videre nordpå. Noget af en barsk padletur – så hatten af.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *