BTS er ikke gået i vinterhi

Vi er allerede langt fra efterårsferien, hvor Bornholms Tekniske Samling (BTS) lukkede for sæsonen, men derfor er der alligevel ikke stille på gangene og i hallerne på BTS, for der gøres klar til åbningen den 1. maj 2020.

Vort bibliotek af bøger og blade
Joh, vi har skam et mindre bibliotek i og ved den gamle silo, der ligger lige indenfor i radio og TV bygningen.

Inger, – der oprindelig bor i Silkeborg, men har taget midlertidigt ophold i Tejn, pga. sin tilknytning til Bornholm, for at nedskrive sin slægtnings historie i en slægtsbog -, har udført et kæmpe arbejde med at få styr på vort “lager” af litteratur, der rummer alt fra blade, tidsskrifter og bøger fra Bornholm, men også ugeblade er at finde i arkivet. Ud over biblioteket tager Inger også en tørn med rengøringen om sommeren, så det bliver svært at undvære hende, når hun atter rejser tilbage til Silkeborg i 2021.

Selv om vi ikke har varme i den 4000 kvm store udstilling, så har bygningen med radio, TV, musik og telefoner dog lidt varme i vintermånederne, for ellers går det ud over denne store samling.

Dog er der ikke mere varme end, at vi ikke smider stortrøjerne (se billedet oven over af Inger), for ellers bliver det for koldt at arbejde i.

Værkstedet
Heller ikke vort værksted er lukket ned, men her er også noget mere varme på end andre steder på samlingen, så vore tre smede har lært at lukke dørene, når de går ind og ud.

Ebbe, billedet th. er i gang med at renovere en Ferguson traktor, og selv om det ser ud til, at være noget af en håbløs opgave, så garanterer jeg, at traktoren kommer op i hal 19 som “næsten ny”. Og der er ligeledes garanti for, at den gennemrustede gamle motor også kommer til at køre igen 🙂

Også vore to andre smede, Jørn og Ole, hænger i på værkstedet. Egentlig er det helt utroligt, at vore frivillige møder så trofast op næsten hver dag (weekenden er dog helliget familien).

Der er ikke småting, som Jørn tager fat i, og uden disse smede har jeg svært ved at se samlingen i den stand, som vi hver år kan præsentere for vore gæster. Umulige opgaver klarer de omgående, det er kun mirakler, der tager lidt længere tid 😉

Ole, billedet lige oven over, er i gang med at renovere en speciel rullestol, der nærmest kan minde lidt om en cykel. Den bliver skilt ad i alle dele, rengjort, lakeret og smurt i lejer m.v., for til sidst at komme op i vor store udstilling.

Og naturligvis kommer den op i udstillingen med sin helt egen historie, der er tilknyttet stolen, – hvis vi har en sådan.

Selv om vi af og til får effekter ind på BTS uden historie, bruger vi en hel del tid for at skaffe den, for historien er den anden halvdel af udstillingen! Hvis du skulle gå med en trang til, at bruge noget af din fritid på vort museum, så er de velkommen til at kontakte os gennem hjemmesiden https://www.bornteksamling.dk/

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *