Det Nordsjællandske efterår 2019

Den megen regn i dette efterår har ikke bare sat sit præg her på Bornholm, næh, i hele landet ser vi skader efter oversvømmelser, åer der er på overarbejde, kældre under vand osv.

Det er faktisk lidt utroligt, at der ikke gror flere åkander end det der gør – men, svampene har så ekstrem gode vækstbetingelser for tiden, at disse total præger billedet i dette efterår! Dette underbygges ikke bare af mine egne motiver, men også i det Nordsjællandske kan naturfotografen, Joel Andersen bekræfte dette postulat, for hans naturbilleder af dette efterår, har en hel del svampe på menuen.

Jeg er selv fascineret af alle de svampe, som vi nu er vidne til, dog syntes jeg, at vi har lidt for mange i vor græsplæne.

Da jeg ved lidt om, hvor langt svampenes underjordiske dele går ned i jorden, er det noget af en umulighed, som jeg kan ændre på. Men flotte er de, så længe det varer.

Når jeg nævner “svampens rødder” som de underjordiske dele, så er det på grund af, at en svamp ikke har egentlige rødder – men noget der hedder mykorrhiza. Ja, det ord er sgu ikke let at sige.

Jeg ved jeg skriver det hver gang, men klik på billederne, så får du et helt andet indtryk af de motiver, Joel andersen har fået i søgeren.

Men altså – en svamps “rødder” består for det meste af de tråede svampeceller i jorden, der kaldes for mycelium. Jeg skal ikke træde for meget i dette emne, men der findes to hovedtyper af en svamperod – og det er det, der kaldes for mykorrhiza.

Nu er det, at jeg så kan komme ind på træer og planter, der danner ektomykorrhiza med svampe, men det bliver i så fald et noget langt indlæg, så jeg lader det være med det – i denne omgang – så er I advaret.

Joel Andersen er også faldet over andre motiver i naturen, bl.a. dette billeder, der helt klart viser naturens svar på “bladdøden”, og for en gammel typograf har begrebet bladdøden en helt anden betydning. men et helt igennem et godt motiv af visne og friske blade side om side. Naturens svar på det uundgåelige.

Det sidste billede er bestemt ikke dårligere – slet ikke. Motivet er en træstub med forskellige små svampe på. En del at dette motiv kan jeg genkende på de træstubbe jeg endnu har tilbage i haven, efter de mange træet jeg har fældet (vi boede næsten i en skov), efter vi flyttede ind på adressen i Tejn for 16 år siden.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *