Hammerhavn – på toppen af Bornholm

Det er ikke hver gang jeg tager “ned” forbi Hammerhavn, når jeg passerer vejen, der fører ned til havnen, men det kan ske, at jeg tager den tur med.

Grunden er egentlig enkel, for der er kun én vej tilbage fra havnen, og det er den samme, der fører ned til havnen.

Men – der er noget fascinerende omkring den havn. For det første er det selve stedet, hvor man kan se lige op til Hammershus, men også det barske område, hvor det er vind og vejr, der hersker i det område – navnlig i pålandsvind!

Noget andet særligt ved Hammerhavn er, at den har en sandstrand helt inderst i havnen, og fra bådebroen afgår der om sommeren turbåde langs kysten ved Hammershus og lidt længere ned ad kysten, hvor man kan opleve Våde Ovn og smalle klippehuler. Turene er guidet og er bestemt en oplevelse værd.

Jeg har selv prøvet turen, og guiden er så livlig med sine historier, at man til tider får den opfattelse – om det nu kan være sandt det hele?

Nu husker du vel at klikke på billederne for at se dem i et meget større format? For ellers snyder du dig selv for en bedre oplevelse.

Nye huse på havnen
For ikke så mange år siden, var der meget få muligheder på stedet, hvis man ville have noget at spise på havnen. Egentlig var der kun et tilbud om pølser, slik og is. I dag er det en helt anden snak, for der er bygget nogle huse med et langt bedre tilbud til gæsterne.

Ved det første indtryk, af de opførte bygninger, strejfer tanken én, – om det nu også er rigtige håndværkere, der har været involveret i dette byggeri?

Nogle af husene ser ud til at være vind og skæve, men det skal de være, for der er en mening med galskaben. Idéen til husenes form er taget ud fra Hammerknuden og Hammershus’ højdedrag.

Jeg er faldet over dette citat for kiosken på Hammerhavn, og det kan vel næppe skrives ret meget bedre:

Hammerhavns Kiosken er en café, der er bygget på kærlighed og respekt for friske sandwich og gode råvarer, samt god kaffe og hjemmebagte kager.

Derudover tilbyder vi også hjemmelavet rugbrøds toast, salat, toast, pølser, Bornholmer Softice mm.

Kom og besøg os i den idylliske Hammerhavn, som byder både på sandstrand, kystsejlads med Bådfarten, udgangspunkt for gåture med gode parkeringsmuligheder og ikke mindst
en fantastisk solnedgang.

Det med solnedgangen er bare et helt fantastisk syn, så der er rigtig mange grunde til at tage turen til Bornholm.

Faktisk er der slet ingen grund til at lade være!


Havn og granitten

Selve havnen var i sin tid en havn for Hammershus, der blev etableret tilbage i 1891. Her blev granitten fra Hammerværket udskibet fra.

Aktiviteten med granitten har beskæftigede over 300 personer på havnen. Denne aktivitet kørte helt op til 1974.

Og så er der – ikke at forglemme – efterfølgende investeret for over 25 mio kr. i havnen, hvor gæstesejlere er meget velkomne i yderbassinet – og ikke mindst på ledige pladser i inderhavnen. Så kombardo – Bornholm lever af turisme – også om vinteren!


Efterhånden som jeg beskriver, hvad havnene på Bornholm kan byde på, bliver det mere og mere klart, hvilke mangler Tejn Havn har i forhold. Her er der virkelig en opgave for Bornholms Regionskommune!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *