Diabetes, en sygdom med bivirkninger

Flere af mine gamle kolleger og venner døjer med diabetes, men for det meste er det type 2, de er ramt af, hvor jeg har type 1. Forskellen, ret firkantet beskrevet er, at ved type 1 er det bugspytkirtlen, der er stået af, hvor type 2 er, populært sagt, patientens lidt for gode levevis – og dermed fede spisevaner, der er skurken.

Ved en type 2 kan patienten selv gøre en god indsats for helbredelse. Der kræves “bare” en kraftig kostændring og jævnligt motion. Ved type 1 er der ikke meget at gøre for helbredelse, men man kan selv gøre sit til, at man ikke skal anvende så meget insulin i det daglige.

Insulin er et tveægget sværd (har jeg fået oplyst), hvor patienten tager sin medicin, hver gang man skal indtage føde – ellers stiger blodsukkeret. Men – man kan selv gøre sit til, at man ikke behøver så mange enheder insulin ved at leve sundt og samtidig motionerer jævnligt. Dette hjælper kroppen og ens organer til at holde længere, for – jo mere insulin man indtager, jo mere belastet bliver organerne. Resultatet bliver, i så fald, at organerne bukker under for presset, og patienten dør tidligere end en uden en type 1 diabetes!

Nu er det mennesker vi taler om, og man kan ikke leve helt som en munk livet igennem, men man kan gøre sit til, at undgå de meget alvorlige bivirkninger, som en diabetes kan medføre. Her taler jeg om bl.a. svigtende nyrefunktion, dårligt kredsløb, der kan ende i amputering af lemmer m.v. Her gør jeg mit til, at jeg kan leve et normalt liv (så meget som det nu kan lade sig gøre med 4 sprøjter insulin dagligt, for jeg har haft type 1 i over 25 år), så min kost er ret afmålt (for det meste), øl og spiritus er næsten ikke eksisterende for mig, idet dette er meget forstyrrende for at holde et nogenlunde normalt blodsukker for en diabetiker.

Her på det sidste har jeg så fundet ud af en “ny bivirkning”, som jeg hidtil ikke har været klar over. En type 1 patient lader vandet en del mere end en rask person, og med det følger en del næring ud i toilettet, næring som muskulaturen skulle have haft gavn af. Så selv om jeg træner nok så meget på cyklen, så vil jeg aldrig få det samme udbytte ud af mine anstrengelser i min ret så fremskredne alder  (75 år), som en rask person i samme alder.

Om det så får mig til at indstille min aktivitet – næh tværtimod, for egentlig har jeg intet valg, hvis jeg vil leve længere. Dog er jeg helt klar over, at jeg ikke kommer i den form som jeg stræber efter (det indrømmer jeg), men jeg vil gøre mit til, at jeg kan holde mit forbrug af insulin så lavt som muligt – for i sidste ende er det det, jeg motioner efter – at leve længere.

Erik Krog

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Diabetes, en sygdom med bivirkninger

 1. Maiken skriver:

  Hvor meget insulin bruger du dagligt?
  Og hvad består din kost af?
  Min nyligt afdøde mor havde diabetis 2.
  Ligesom min morfar. Så jeg er i risiko gruppen.
  Men begge mine forældre var/ er også på blodfortyndende
  Medicin
  Jeg har dog levet et helt andet sportsligt liv end de har
  Så jeg håber jeg slipper for diabetis 2

 2. Erik Krog skriver:

  Ja Maiken, du er i risikogruppe for at få en type 2 diabetes, men som du selv skriver, så har du ført et helt andet sportsliv end dine forældre/bedsteforældre har gjort.
  Jeg tager to slags insulin. Om morgenen tager jeg 20 enheder tresiba insulin (en langsomvirkende, der virker et døgn), samt 8 enheder NovoRapid insulin (en hurtigvirkende). Hver gang jeg spiser, skal jeg tage NovoRapid og normalt tager jeg 8 til 10 enheder. Mit BMI ligger på 23, så det siger en del om den insulinmængde jeg indtager – men ikke alt. Kosten er meget afgørende for hvor mange enheder der indtages, så en god varierende kost er det der skal til. Ingen mellemmåltider, ingen smør og slik er nærmest bandlyst. Hvedebrød er bestemt heller ikke godt, men der er snart hvede i alt, så det er en jungle at finde rundt i. Men hvis du har mod på det, vil jeg godt tage en snak med dig om diabetes, for det kan godt blive en større afhandling at skrive om det.
  Kh
  Erik

 3. Maiken skriver:

  Tak kigger forbi en dag i tejn til en kop kaffe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *