Østermarie kirkeruin

Østermarie gamle Kirke – eller rettere, Østermarie kirkeruin, har jeg flere gange haft i tankerne for et besøg – med mit kamera. Og selv om jeg fik et par gode motiver i kassen i dag, er det slet ikke sidste gang, jeg besøger dette spændende sted på Bornholm.

Jeg blev lidt betaget af ruinen – og stedet, efter en TV-udsendelse om den gamle delvis nedrevne kirke.

På den anden side, så vrimler det med interessante steder på Bornholm, så jeg bliver nok aldrig færdig med at skrive om dette smukke sted i Østersøen.

Når jeg læser om andre kirker, her på Bornholm, så er historien denne, at de gamle kirker rives helt ned til grunden, og en ny bygges på stedet. Men med denne kirke, i Østermarie, er det helt anderledes.

Den gamle kirkeruin har en historie, som stammer helt fra omkring år 1225, var bygget af kampe- og kalksten. og så er der endnu en interessant ting, der knytter sig til denne gamle kirke.

Der står hele fire runesten fra den tidlige Middelalder. Af en eller anden grund, giver den ene runestens runer ingen mening, hvor de tre andre kan tydes.

Man begyndte først nedrivningen af kirken i slutningen af 1800-tallet, så kirken har været i anvendelse helt op til den tid.

Nedrivningen blev imidlertid stoppet, da man kom til den unikke tagkonstruktion. Dette tag bestod af at et tøndehvælv, der er en afrundet hvælving, som er en ophøjet overdækning med buen som konstruktionsprincip.

Denne type hvælvinger er kendt helt tilbage fra oldtiden som tøndehvælv. En simpel konstruktion – men ikke desto mindre er den ret sjælden.

I den omtalte TV-udsendelse, om den gamle kirkeruin, bed jeg mærke i, at man aldrig havde været bag den dør, der findes øverst i bygningen over hvælvingen (billedet ovenover). Lidt interessant.

Jeg har naturligvis måtte finde frem til nogle facts om den gamle kirkeruin, og her læser jeg, at den ældste del af kirken bestod af et skib, et kor og en apsis (som er en korrunding i en kirke) – og den var bygget i romansk stil.

Der har også været en vindeltrappe i kirkens vestlige ende.

Vi er nu fremme i året 1885, hvor tårnet var så forfaldent, så man valgte at nedrive det, frem for at renovere det.

Det var her, at man valgte at opføre en helt ny kirke til byen – ved siden af den gamle kirke – fordi man så fandt den sjældne tagkonstruktion. Derfor lod man resten stå tilbage, som den kirkeruin vi ser i dag.

Da vi gik tilbage til bilen, skulle jeg selvfølgelig lige have et billede af den ny kirke – og den er da smuk.

Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *