BTS er nu åben for sæsonen

Bornholms Tekniske Samling (BTS) åbnede egentlig den 13. april, på grund af påsken faldt så tæt på den 1. maj, datoen, som er den normale åbningsdag for BTS.

 

 

 

 

 

 

Selv om vi ikke ligefrem druknede i besøgende, så var det slet ingen dårlig idé at forlænge sæsonen med de 17 dage, for vi har brug for alle de penge, vi kan skrabe sammen.

Vor kommune er jo ikke ligefrem dem, der bidrager mest, men det er måske fordi flere af de folkevalgte på Bornholm, slet ikke har været på vort museum!?!

Meget for kvinder
Sidste år havde vi en længere diskussion om nu vort navn (Bornholms Tekniske Samling) er det rigtige, for en del kvinder fravalgte direkte museet på grund af navnet. De havde den opfattelse, at teknik kun er for mænd – men i virkligheden er alt jo teknik, det opfattes bare ikke altid lige ens.

I sidste uge havde vi besøg af et ægtepar, hvor manden spurgte efter en bestemt maskine, hvor konen ikke var interesseret i, at komme med ind i de hellige haller – slet ikke overhovedet!

Naturligvis var hendes valg en direkte udfordring for en kustode, der tager sin opgave alvorlig, så kort efter en forklaring om museets formåen, gik hun indenfor sammen med sin mand.

De havde kun sat en lille time af til besøget, så da de forlod os, var det med et stort smil – og med en forklaring om, at næste gang de ville besøge os, skulle de have meget mere tid til at se det hele, for her var der rigtig mange interessante ting.

Mange udlændinge
BTS har relativt mange besøg af udlændinge, hvor svenskere nok er i overtal. Men også polakker, tyskere, nordmænd er ret godt repræsenteret. Jeg har selv noteret mig, at også canadier kan finde vej til Østre Borregård.

Sidste år havde vi en bus fra Tyskland, hvor flertallet af de kvindelige passagerer bestemt ikke havde lyst til at se på “motorer”, så de valgte at køre videre og senere hente de seks personer, der havde valgt at bruge deres tid på BTS.

Ret hurtigt fik vi oplyst fra vore nye gæster, at det var vort navn, Bornholms Tekniske Samling, der havde skræmt de øvrige passagerer i bussen.

Men nu er det altså ikke bare at skifte et navn i vadestedet, så efter et par måneders overvejelse, tilføjede vi teksten “- meget mere end teknik”. Nu håber vi så på, at dette tiltag vil give pote i form af flere besøgende, for det har vi brug for.

Ikke i det “fine selskab”
BTS er en forening, hvor driften udføres af frivillige, og det siger næsten sig selv, at en sådan sammensætning ikke kan være i det fine selskab af museer, der er offentligt støttede.

Når vi taler om f.eks. Kunstmuseet i Rø, der ligger ved de fredede Helligdomsklipper, så taler vi om tilskud i millionklassen – hvor vi får noget, der ligner ca. kr. 17.000,- om året fra kommunen – et tilskud, der snart bliver taget fra os, fordi vi tilhører de mindre museer!?!

Helt ærligt, vi er et museum med 4.000 kvm udstilling, og er derfor Danmarks største af sin art.

Men det kræver selvfølgelig, at de “kommunale rødder” selv skal se museet, og det kniber som sagt med den sag! Så vi kan kun overleve ved at søge forskellige fonde for midler til vore mange projekter.

Sidste år havde vi besøg af skuespilleren, Peter Larsen, der havde været på Folkemødet for at holde et foredrag. Han var vild imponeret over vort museum, og foreslog, at vi inviterede Kulturministeren over på et besøg – for det her var værd at bevare for eftertiden.

Jeg har en plan om, at tage den gode skuespiller på ordet, men vi skal lige overstå et folketingsvalg først.

Den grafiske afdeling
Jeg er igang med min fjerde sæson på BTS, hvor jeg har et fint makkerskab med Karen Sørensen, der passer kassen på vore vagter.

Egentlig havde jeg kun i tankerne at bidrage som kustode i den grafiske afdeling, idet jeg har et par uddannelser i den branche.

Men det blev til meget andet, så jeg har siden min accept som kustode haft hele museet som “legeplads”, hvor jeg forsøger, at få alle de kommentarer og historier fra vore gæster, når de genkender vore udstillede genstande, hvorefter jeg har endnu mere materiale til, at give videre til vore andre gæster. F.eks. har jeg fået historier om det uofficielle Bornholmske flag, der findes i to kendte udgaver, også beretninger om “vor” jagerbomber, som er placeret i hal 19 – både fra Danmark og Sverige – beretninger jeg fortæller videre til vore gæster.

Ikke kun motorer
Når jeg fortæller vort kvindelige publikum om, hvad der kan have deres interesse, så kommer jeg selvfølgelig ind på damefrisørsalonen, hvor mange kvinder føler sig hjemme.

Gentagne gange ser jeg kvinder sætte sig i “venteposion” i stolen ved ugebladene, hvorefter de – i en tid – er tabt for omverdenen.

Så har vi vævestuen med bl.a. kniplinger og symaskiner i mange udgaver.

Og så skal jeg naturligvis ikke glemme stuehuset, hvor man kan opleve stuerne med møbler m.v. fra dengang det var før. Køkkenredskaber, komfurer, bryggers og alt hvad der tilhørte vore bedste- og oldeforældre, er en hel genoplevelse i dette regi.

Så er der – ikke at forglemme – hele vor keramik afdeling, med den meget kendte bornholmske keramikkunst. Og så var jeg lige ved at glemme de mange kopper, vi kan fremvise, en samling, der viser hele 6170 forskellige kopper.

Motorer
Selvfølgelig har vi da motorer, biler, traktorer, men de fylder bestemt ikke hele vor samling.

Vi har f.eks. også en større samling af legetøj i stuehuset, så alt i alt vil jeg betegne BTS som et ægte familiemuseum, hvor vi har en skattejagt til børnene – så kombardo til Østre Borregård ved Allinge.

Radio og TV
Naturligvis har vi en hel hal med radio, TV, grammofoner, foto- og filmapparater, båndoptagere, mobiltelefoner, musikinstrumenter, kasseapparater, skrivemaskiner – ja, vi har alt fra knappenåle til en jagerbomber, så du kommer ikke til at kede dig.

Ud over de nævnte har vi også en ældre cykleafdeling, hvor der er rigtig meget at se på – når vi taler cykle fra de gode gamle dage.

Landbrugsredskaber
Troede du lige, at vi ikke har noget fra landbruget, men her kan vi fremvise alt hvad hjertet begærer i den retning – når vi taler om gamle dage.

Her har vi ikke bare en hel hal fyldt med redskaber som selvbindere, mejetærskere, så- og rugemaskiner, landsbrugsvogne, mælkejunger og meget mere – men også udendørs kan vi prale af gamle plove og meget andet til landbruget.

Jeg har rigtig mange billeder med i dette indlæg, men jeg kan desværre ikke brede mig over alt det, vi kan vise i den store 4000 kvm samling, så jeg kan kun opfordre læseren til at besøge os, så vil vore kustoder stå til jeres rådighed, hvis det er påkrævet.

Hvis det store areal skræmmer dig, kan jeg oplyse dig om, at der findes op til flere stole i området, hvor du kan hvile dig. Vi kan til-lige-med tilbyde gratis kaffe og te til vore gæster – hvor mange steder får du det? Og ikke nok med det, så kan I selv medbringe jeres madkurv, hvor vi til gengæld tilbyder bordbænke-plads i vor “ølstue” (en udstilling med mange forskellige flasker øl), og hvis vejret arter sig, kan I enten sidde udendørs i haven bag stuehuset eller i gården. Så, hvad venter I på? Og så har vi konkurrencedygtige priser på øl og vand (kr. 10 for vand og 15 for øl), og naturligvis kan man også købe is.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *