TV-værter og deres utydelig tale

Engang blev det sat i højsædet, at radio- og TV-speakere skulle tale tydeligt. Ja, der var oven i købet kurser for den slags inden en ansættelse – mener jeg at have hørt.

I dag taler værterne på TV-nyheder og lignende, hurtigere og hurtigere – samt har de en tendens til, at “snuppe” endelsen på sætningerne, så det bliver endnu sværere at forstå. Denne tendens ser jeg også mere og mere i danske film, hvor jeg er gået helt over til, at slå teksten til på en DVD, for ellers får jeg ikke det halve med – og så er det ligesom filmen er ligegyldig som underholdning.

På TV er det næsten kommet dertil, at det er en konkurrence om, hvem der kan tale hurtigst, og hvis man er deltager i f.eks. et politisk spørgeprogram a la Clement, så bliver deltagerne garanteret afbrudt hele tiden, hvis de ikke kan følge tempoet i spørgeteknikken. Dette indebærer, at det til tider kan blive noget svært at følge med – idet forståelsen, i øgede hastighed med talen, forringes væsentligt. Det bliver så ikke bedre af, at alle taler i munden med hinanden.

Som minimum burde alle TV-værter, på vore nyheder, tale et så forståeligt sprog, at ingen havde problemer med forståelsen – men desværre, tror jeg, at det tog er kørt.

Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *