En fantastisk Måne

Hver måned får jeg tilsendt nogle billeder fra naturfotografen, Joel Andersen, noget mine faste læsere har vidst i adskillige år, og denne måned er heller ingen undtagelse – og alligevel – når vi taler overraskelser.

Det er næsten umuligt, at udvælge et helt specielt motiv fra Joel Andersen, et motiv som i så fald skulle overgå dem alle, og det er heller ikke tilfælde i denne novembermåned – tror jeg, for jeg vil lige fremhæve dette motiv af Månen, der er taget ud over Østersøen ved Hammerhavn.

Naturfotografen skriver dette om motivet: “Månen har jeg et blødt punkt med at fotografere. Så du får endnu en variant af den. Denne månenedgang er fra Hammerhavnen.”

Hvem der bare havde sådan et objektiv, der kan fange den slags motiver.

De næste billeder bærer et helt naturligt præg af årstiden. Vi ser først en lille svamp. En svamp i græsset, hvor en lille loppe har fået sin adresse.

Igen vil jeg lige minde læseren om at klikke på billedet, for så får I først det fulde indtryk af motivet i den Nordsjællandske natur.

Joel Andersen skriver om sit billede: “Den lille svamp, ca. 1 cm i diameter, som husede en lille loppe. Den ville jeg godt have været lidt tættere på, men den sprang lige da jeg skulle trykke på knappen. Så det blev til en lille forstørrelse i det ene hjørne af billedet.”

Jylland og blæst
I sidste uge var vi en tur i det jyske, og inden da havde vi haft en del blæst. I de fem dage vi var ved familien, var vi så heldige, at vi først fik lidt rusk på selve afrejsedagen.

Tre dage før vi skulle østover, havde DMI varslet med en vind på 13 m/s – men nu er det, at DMI har mere end svært ved, at se tre dage frem i tiden – og da slet ikke fem dage, selv om de fører sig frem med det på deres hjemmeside.

Og det viste sig også at holde stik denne gang, for på afrejsedagen havde vi kun 8 m/s.

Efter hjemkomsten fik vi dog igen kærligheden at føle med stærkere vindhastigheder. Og hvor vil jeg så hen med al den snak om vind i dette indlæg?

Joh, for det næste billede må være taget for et stykke tid siden, da der endnu er en masse blade på træerne – for vore træer, i haven, er i dag helt uden blade. Men det er også, som om eftersommeren ikke har villet slippe grebet til efteråret, men skal jeg da lige love for, at der er sket noget de sidste par uger.

En vin fra en P-plads
Så skulle vi også opleve det. Det næste billede er (måske) af en vin – fra en parkeringsplads i Roskilde. Jeg kan i hvert fald konstatere, at det også er blevet efterår på de kanter med de farver.

Vor vin, i drivhuset, har helt mistet bladene, men vi ser frem til næste års høst.

Hybenrosen
Det sidste efterårsbillede er af hybenrosen. Efterhånden er denne plante en meget udskælt plante, da den breder sig med sådan en kraft, at den kvæler alt andet omkring sig. Naturstyrelsen er gået så langt, at den vilde hybenrose nu skal udryddes – helt!

Det, der har fået Naturstyrelsen til at erklære krig mod denne “uskyldige” plante, er, at hybenrosen udkonkurrerer den naturlige vegetation. Dette får så denne negative effekt, at det bl.a. går ud over markfirbenet og andre dyr og plantearter, som derved kommer i direkte fare for at blive udryddet.

Men ikke alt er negativt for denne velduftende plante, med de smukke hvide eller violette roser – og ikke mindst bærrene. Og hvorfor netop bærrene? – fordi de gør sig godt til både marmelader og desserter.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *