Fri presse i USA?

Med hensyn til pressen i USA, ud fra det jeg læser i vore nyheder, står det meget sløjt til med pressefriheden i USA.

Hvis det så bare var en enkelt episode, så havde jeg nok ikke skrevet om det. Men der er efterhånden så mange episoder, at der tegner sig et meget alvorligt billede af præsidentens forhold til den presse, der ikke deler hans egen opfattelse af begrebet “Fake News”.

Derfor, kan man ikke mere tale om en fri presse i det demokratiske USA – mener jeg.

CNN
Jeg mindes ikke, at man i Danmark har haft en lignende episode, hvor der er opstået et skænderi mellem en journalist og en statsminister – i en direkte udsendelse – hvor følgerne har været, at journalisten er blevet forment adgang til lignende interviews?

Ikke desto mindre var det det der skete i Det Hvide Hus efter Midtvejsvalget.

Journalisten Jim Acosta, fra CNN, forsøgte at stille Trump et spørgsmål, hvorefter det endte med, at Trump udbrød ham med ordene: “Du er en uhøflig, forfærdelig person. Du burde ikke arbejde for CNN.”

Nu er det ikke helt ukendt, at der ikke er nogen god kemi mellem Trump og den omtalte journalist, så det udviklede sig til et højlydt skænderi mellem de to, hvorefter Trump forsøgte af få journalisten til at lægge mikrofonen fra sig, hvilket slet ikke lykkedes.

Da den næste journalist forsøgte at forsvare Jim Acosta overfor præsidentens angreb, blev han afvist med beskeden om, at han heller ikke var dem, som præsidenten holdt mest af – og at han skulle sætte sig ned.

I en pressemeddelelse tager tv-stationen, CNN, skarp afstand fra Donald Trumps mange angreb på den frie presse og bakker op om deres journalist, Jim Acosta.

Folkevalgte diktatorer
I min optik, agerer den amerikanske præsident som hverken statsmand eller præsident. Her er der, på ingen måde, tale om, at optræde med værdighed – nærmest det modsatte. Jeg kan også få det indtryk, at her er der en folkevalgt, der hellere vil være diktator – også set i lyset af alle de opsigelser og fyringer, der nærmest har været en uendelig føljeton, siden præsidenten indtog Det Hvide Hus.

Men – det er før set i verdenshistorien, at en folkevalgt er blevet til en diktator – dog uden at drage en direkte sammenligning.

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *