Obersten, der gik sine egne veje

Af og til får jeg tilsendt en artikel, som afsenderen mener jeg bør læse, da jeg ikke altid kan nå at læse alle skrevne artikler. Denne artikel, fra den 13. oktober i Horsens Folkeblad, er bestemt en af de bedre, hvilket min gamle ven fra Odder mente jeg burde læse – og eventuelt skrive lidt om på min blog.

Jeg vil ikke gengive hele artiklen i billedet til højre (det har jeg avisen til) – kun gengive et mindre udsnit.

Oberst og folketingsmand
Jens Christian Lund, der kun blev 73 år, var både tidligere Oberst, regimentschef og folketingsmedlem – og som man også kan læse, var han meget højtråbende og charmerende, der fyldte ethvert rum han befandt sig i – skriver kulturudvalgsformanden i Viborg kommune i sit mindeord.

Han var sgu sin egen
Det jeg hæftede mig ved i artiklen var, at den afdøde var helt sin egen – en person, man ikke kunne sætte en mundkurv på. Midt i sin valgkamp til folketinget, gik den gode Oberst ud (mens han stadig var i uniform) og kritiserede Danmarks aktiviteter i Irak-krigen, en aktivitet, som han nærmest fandt ufattelig.

– brug for flere oberster
I artiklen står der bl.a. “Det var kontroversielt, det var Lund’sk, og det gav ilt til den offentlige debat. En debat, der mere og mere er præget af strømlignet spindoktori og politisk topstyring. Ikke mindst på mellemlederniveau i det offentlige system syntes det, som om mundkurve bliver udleveret sammen med ansættelseskontrakterne.

Kort sagt – vi har brug for flere oberster – både i og udenfor forsvaret. Vi har brug for overlæger, der tør sige tydeligt og klart fra, hvis politikernes prioriteringer koster menneskeliv. I det hele taget ledere, der tør sige fra og stille op i debatten, når politikere tror, at de har alle løsninger på problemerne.”

Miljødebatten
I miljødebatten, sætter jeg f.eks. spørgsmålstegn ved “gevindsten” for indførelsen af elbiler (læs tidligere indlæg). Debatten i medierne er nu yderligere udvidet med et “krav” om, at vi kun må spise kød tre gange om måneden – hvis vi skal redde vor klode!

Vi udleder alt for meget CO2 siges der, men Planter lever af CO2 og ved hjælp af Solens energi, der omdanner CO2 og vand til næringsstoffer (kulhydrat) og oxygen (ilt) som mennesker og dyr har brug for.

Ved at nedsætte vort kødforbrug, får vi endnu mindre brug for vore køer (det vil så også gå ud over vore mange mælkeprodukter), men betyde endnu mindre udslip af CO2. Men – hvorfor skal Danmark altid gå forrest, og vil det i det hele taget hjælpe noget (vi er jo et meget lille land)? Burde de store nationer, Kina og USA, ikke vise vejen – og hvad med alle Indiens hellige køer? Burde de så ikke udryddes?

Når vi så vender “bøtten”, hvor mennesket nærmest går over til at blive veganer, bliver der så ikke bare udledt endnu mere CO2? Jeg mener at vide, at det giver en hel del luft i maven af f.eks. at spise kål?

Mennesker og dyr udleder omkring 16 milliarder tons CO2 pr. år, jeg er ret sikker på, at dette tal vil stige en hel del, hvis vi alle går over til at spise grønt, og når vi så samtidig ikke sparer en dyt på at køre i el-biler, så er vi endnu mere på røven – for at sige det lige ud.

Joh, vi har bestemt brug for endnu flere oberster!

©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *