Georg Stage ved Lynæs

Et af de danske sejlskibe jeg sætter meget højt, er Tremasteren Georg Stage. Her på Bornholm har vi før haft den glæde at have sejlskibet på besøg, og ud over at se Georg Stage på havet, har jeg også haft oplevelsen i Rønne havn.

Som jeg husker besøget, så var det i forbindelse med et Folkemøde, hvor skibet først lå ud for Cirkuspladsen i Allinge, og efterfølgende tog turen til havnen i Rønne.

Begge steder tog jeg naturligvis billeder af tremasteren – meeeeen de billeder, som jeg har fået tilsendt af naturfotografen, Joel Andersen, slår mine billeder med flere længder.

Joel Andersen skriver om sin oplevelse med skibet: “Vi havde Georg Stage liggende i fjorden lidt ude for Lynæs i et par dage. Den 11. juli tog jeg det første billede. Jeg ville gerne have haft den med fuld sejlføring, men det lykkedes ikke den dag. Så prøvede jeg dagen efter og der var der gang i sejlene, men desværre var den næsten helt ovre ved Odsherred og fortonede sig i disen.”

Jeg vil da lige kommentere Joel Andersens sidste bemærkning, da billedet af Georg Stage  – helt ovre ved Odsherred – bestemt ikke gør motivet ringere, nærmest tværtimod. Her får man det helt rigtige indtryk af, at tremasteren er på vej ud mod havet.

Lidt om Georg Stage
Der har faktisk været en ældre Georg Stage, end den vi ser sejle rundt som skoleskib i dag. Den gamle Georg Stage stammer helt tilbage fra 1882. Skibet blev bygget på Burmeister & Wain i København. Skibet var også en fuldrigger, men en smule mindre end den nye Georg Stage. Skibet havde en hjælpedampmaskine på 50 HK. Dengang var besætningen på 10 officerer og 80 elever.

Den gamle Georg Stage forliste den 25. juni 1905, da den blev påsejlet af en engelsk damper “Ancona” i Hollænderdybet. Georg Stage sank ved påsejlingen og 22 elever druknede ved havariet.

Den ny Georg Stage
Georg Stage, som vi kender den i dag, er et stålskib fra 1934 – rigget som 3-mastet fuldrigger.

Skibet tilhører den selvejende institution “Stiftelsen Georg Stages Minde”, som blev oprettet i 1882 (fra dengang da den gamle Georg Stage blev bygget) af skibsrederen Frederik Stage og dennes hustru, Thea.

Ideen med et skoleskib fra dengang var ud fra et stort behov om at uddanne kvalificerede søfolk. Skibet fik sit navn efter skibsrederparrets søn Georg, som døde af tuberkulose i en alder af bare 22 år i 1880.
(Billedet th. af Georg Stage, i Rønne Havn, er taget af Erik Krog i 2014).

Den ny Georg Stage blev bygget på bare 5 måneder på Frederikshavn Værft i 1934, men har siden måttet igennem flere ombygninger og moderniseringer, som har været påkrævet i takt med tiden.

Georg Stages første togt var den 24. april 1935, og først i 2004 blev hovedmotoren udskiftet med en helt ny Volvo Penta på 368 kW. Skibet har en længde på 54 meter – med bovspyd, og en bredde på 8,4 meter, samt en dybdegang på 4,2 meter. Målene er ikke de mest imponerende for en fuldrigger, men de gør ikke skibet mindre flot – tværtimod.

Der er tilsammen 20 sejl med et sejlareal på 860 kvadratmeter. Af de tre master, er den største masthøjde på 31 meter.

Gallionsfiguren er overført fra det den ældre Georg Stage, og forestiller den unge Georg Stage, der døde i 1880.

En blå libel
Nu skal hele dette indlæg ikke kun gå op i “en tremaster”, selv om jeg er vild med sejlskibe, for naturfotografen er også “faldet” over en blå libel.

Til dette skriver Joel Andersen i sin mail til mig:

I juni måned var jeg nede ved broen i “vores skov”. I modsætning til vinterbillederne, som du har fået et par stykker af, var der nu gang i algevæksten i stedet for is.
Jeg var så heldig, at en blå libel blev ved med at sætte sig de samme steder efter en tur i luften, så det blev til disse billeder af denne pragtfulde flyver. Og så var der også lige en måler der målte min kasketskygge.

Når vi taler om en blå libel, så er vi ovre i guldsmedene – og dermed insekterne, men det er jo netop disse motiver naturfotografen er ekspert i.

Jeg vil lige minde læseren på, at hvis du dobbelt klikker på billederne, så får du et meget bedre indtryk af fotografens arbejde

Lidt om den blå libel
Den har en længde på 40-48 mm. Denne libel vi her har med af gøre, er den kraftigste og bredeste af alle libeller i Danmark. Forkroppen kendes på det brune med lyse skulderstriber, hvor bagkroppen er blå på den kønsmodne han og gul-gulbrun på hunnen. Den blå libel kendes ligeledes ved tydelige mørke vingefelter ved både forvinge- og bagvinge.

Den kan forveksles med en spidsplettet libel, dog har den blå libel et væsentligt større og noget mørkere vingefelt, hvor dette helt er en “mangelvare” ved den spidsplettede libel.

Der er også andre forvekslinger med andre i denne insektfamilie, uden jeg skal komme mere ind på dette emne. Men det betyder bare, at vi meget hurtigt kan forveksle dem.

Men, hvor kan vi så møde denne guldsmed, for det er jo det vi taler om? Joh, som de fleste ved, så kan vi møde en guldsmed over stillestående vande, og det er også tilfældet med denne fætter, det lige så godt kan findes over en mindre havedam.

Den blå libel er en helt almindelig art og findes udbredt i hele Danmark.

Klik på billederne, og du får dem at se i en helt anden størrelse!

Foto: Joel Andersen og Erik Krog, ©: Erik Krog
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *